Hoppa till innehållet

Kardemummakaka – på sur grädde

Till den här kakan kan du använda den där skvätten grädde eller crème fraiche som man ofta har över hemma i kylen.

 

 

8-10 bitar

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 tsk stötta kardemummafrön
  • 1 ½ dl sur grädde eller crème fraiche
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Ur boken Smaker: örter & kryddor av Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

  1. Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
  2. Smörj och bröa noggrant en sockerkaksform som rymmer cirka 1 ½ liter, gärna med extra mycket ströbröd och smör.
  3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp, cirka 10 minuter.
  4. Smält smöret i en kastrull tillsammans med kardemumman. Ta av från värmen och vispa ner grädden i smöret.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  6. Vispa först ner smörblandningen i äggsmeten och sikta sen ner mjöl och bakpulver. Tillsätt salt och vänd ihop till en fin smet med hjälp av slickepott.
  7. Häll smeten i formen och baka i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Känn med en sticka så att kakan är klar.

Du kanske även gillar