
Kardemummakaka – på sur grädde
Till den här kakan kan du använda den där skvätten grädde eller crème fraiche som man ofta har över hemma i kylen.

8-10 bitar
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 100 g smör
- 2 tsk stötta kardemummafrön
- 1 ½ dl sur grädde eller crème fraiche
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
Ur boken Smaker: örter & kryddor av Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)
- Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
- Smörj och bröa noggrant en sockerkaksform som rymmer cirka 1 ½ liter, gärna med extra mycket ströbröd och smör.
- Vispa ägg och socker poröst med elvisp, cirka 10 minuter.
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med kardemumman. Ta av från värmen och vispa ner grädden i smöret.
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
- Vispa först ner smörblandningen i äggsmeten och sikta sen ner mjöl och bakpulver. Tillsätt salt och vänd ihop till en fin smet med hjälp av slickepott.
- Häll smeten i formen och baka i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Känn med en sticka så att kakan är klar.