Hoppa till innehållet

Jordgubbar "Escabeche" med spenatkräm

Escabeche är en typ av inläggning av frukt, fisk och grönsaker som är vanlig i det spanska och portugisiska köket, men även i det filippinska och latinamerikanska. Här har jag valt att göra inläggningen som en dressing.

Ur boken Frukt & bär A-Ö av Paul Svensson, Bonnier Fakta.


4 portioner

  • 1 liten fänkål
  • 3 blekselleristjälkar
  • 1 liten gurka
  • 12 jordgubbar
  • 2 dl gröna ärter, färska eller tinade frysta

Spenatkräm 

  • 100 g spenat
  • 1 tomat, i klyftor
  • 50 g libbsticka + till garnering
  • 3 dl iskall rapsolja
  • salt, nymalen svartpeppar

 Escabechesås 

  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1–2 msk färskpressad citron
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 2 msk kaprislag
  • 1/2 dl olivolja
  • salt, nymalen svartpeppar
  1. Mixa tomatkross, paprika, citronsaft, vitlök, kaprislag och olja. Smaka av med salt och peppar.
  2. Mixa spenat, tomat och libbsticka till en slät kräm. Häll i oljan och mixa till en tjock grön kräm. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen till servering.
  3. Skär fänkålen i skivor. Skär även bleksellerin i skivor (skala den om den är grov). Koka upp lättsaltat vatten och koka fänkål och blekselleri hastigt. Kyl ner i kallt vatten.
  4. Skär gurkan och jordgubbarna i skivor. Grunda med såsen i botten på ett fat. Fördela grönsaker och jordgubbar på såsen och toppa med spenatkräm. Garnera med libbsticka. Servera gärna med ett bröd med knaprig skorpa.

Du kanske även gillar