Jordgubbar "Escabeche" med spenatkräm
Escabeche är en typ av inläggning av frukt, fisk och grönsaker som är vanlig i det spanska och portugisiska köket, men även i det filippinska och latinamerikanska. Här har jag valt att göra inläggningen som en dressing.
Ur boken Frukt & bär A-Ö av Paul Svensson, Bonnier Fakta.
4 portioner
- 1 liten fänkål
- 3 blekselleristjälkar
- 1 liten gurka
- 12 jordgubbar
- 2 dl gröna ärter, färska eller tinade frysta
Spenatkräm
- 100 g spenat
- 1 tomat, i klyftor
- 50 g libbsticka + till garnering
- 3 dl iskall rapsolja
- salt, nymalen svartpeppar
Escabechesås
- 1 burk krossade tomater, 400 g
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1–2 msk färskpressad citron
- 1 vitlöksklyfta, skalad
- 2 msk kaprislag
- 1/2 dl olivolja
- salt, nymalen svartpeppar
- Mixa tomatkross, paprika, citronsaft, vitlök, kaprislag och olja. Smaka av med salt och peppar.
- Mixa spenat, tomat och libbsticka till en slät kräm. Häll i oljan och mixa till en tjock grön kräm. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen till servering.
- Skär fänkålen i skivor. Skär även bleksellerin i skivor (skala den om den är grov). Koka upp lättsaltat vatten och koka fänkål och blekselleri hastigt. Kyl ner i kallt vatten.
- Skär gurkan och jordgubbarna i skivor. Grunda med såsen i botten på ett fat. Fördela grönsaker och jordgubbar på såsen och toppa med spenatkräm. Garnera med libbsticka. Servera gärna med ett bröd med knaprig skorpa.