Ikra – ”kaviar” på aubergine
Denna ”kaviar” är god på bland annat en bit bröd, till råstekt potatis och ägg, till grillat eller serverad som små snacks på salladsblad. Om man vill göra varianter på röran kan man byta ut aubergine mot zucchini eller svamp. Förr i tiden skämtade man om att detta var en fattigmanskaviar och så blev namnet kvar. Men smaken här är allt annat än fattig!
Cmak Vårt ukrainska kök
Anja Allvin, Anastasia Lundqvist
Ordfront förlag
Ca 1 liter
- 2 auberginer
- 2 gula lökar
- 4 tomater
- 1 röd paprika
- 3 msk neutral olja
- 2 msk tomatpuré
- 1–2 msk havssalt
- ev. 1–2 tsk strösocker
- 3 vitlöksklyftor
- nymalen svartpeppar
- ev. dill till garnering
1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
2. Gör några hål i auberginerna med en gaffel eller potatissticka. Lägg dem i en liten ugnsform och
baka mitt i ugnen i 30–40 minuter, tills de blir mjuka och skrynkliga. Ta ut och låt svalna och dra sedan av skinnet. Mosa innanmätet med en gaffel.
3. Hacka lök, tomat och paprika så fint som möjligt.
4. Hetta upp en stekpanna med höga kanter på medelvärme. Häll i olja, auberginemos, lök, tomat
och tomatpuré. Rör ner salt och fräs i 10 minuter. Sänk värmen och fräs i ytterligare 15 minuter under lock. Smaka av med mer salt och eventuellt lite socker, om du saknar sötma. Blanda ner pressad vitlök och smaka av med peppar.
5. Servera direkt, eventuellt garnerad med dill eller lägg över i en burk och spara i kylskåpet. Håller i minst en vecka och blir desto godare efter ett par dagar.