Hoppa till innehållet

Hutsul varja – rödbetssallad med surkål

Denna goda grönsaksrätt har sina rötter i västra Ukraina och har traditionellt lagats under de långa fasteperioderna före påsk och jul. Söta rödbetor, matiga vita bönor, syrlig kål, fruktiga plommon och lite sting från löken – underbara smakkombinationer enligt oss! Det här är en mättande, välsmakande, vacker och näringsrik sallad. Perfekt till matlådan eller picknicken, då den inte behöver värmas. Den kan också användas som en del av en kall buffé.

Ur boken 

Cmak Vårt ukrainska kök

Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

Ordfront förlag

4 portioner

  • 3 rödbetor
  • 50 g katrinplommon (ca 8 st)
  • 1/2 rödlåk
  • 300 g kokta vita bönor
  • 150 g avrunnen surkål
  • 2 msk olivolja
  • 2–3 tsk flingsalt
  • 2 msk honung
  • 1 msk dijonsenap
  • nymalen svartpeppar
  • färskpressad saft från 1 citron
  • krasse eller färska örter att toppa med (kan uteslutas)

1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Skölj rödbetorna och vira in dem alla i aluminiumfolie till ett paket. Baka på ett galler mitt i ugnen i 1–1 1/2 timme, eller tills de har blivit mjuka. Ta ut och låt svalna. Skala och skär sedan betorna i små tärningar.

2. Lägg katrinplommon i kokande vatten, låt sjuda i 5 minuter och sila sedan av. Låt svalna. Strimla

plommonen och skiva rödlöken tunt, lättast på en mandolin. Skölj bönorna.

3. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du toppa din varja med krasse eller annat grönt du har hemma.

Du kanske även gillar