
Havregrynsgröt med varma apelsinkörsbär
En revansch för havregrynsgröten. Krämig och toppad med tjock yoghurt, körsbär som värms med apelsin samt knapriga pekannötter. Väldigt enkelt och långt ifrån den tråkiga grå havregrynsgröten på dagis.

1 portion
Gröt:
- 1 dl havregryn
- 1 ½ dl havremjölk
- 1 dl vatten
- 1 krm mald kanel
- 1 krm salt
Apelsinkörsbär:
- 1 dl urkärnade körsbär, frysta eller färska
- ½ msk ljust muscovadosocker
- 1 msk pressad apelsinjuice
- 1 tsk finriven apelsinzest
Servering:
- grekisk yoghurt
- pekannötter, rostade och hackade
Ur boken Gröt: Frukost, savoury och söt av Hedvig Billengren Lindenbaum (Natur & Kultur)
- Apelsinkörsbär: Värm bären med socker, apelsinjuice och -zest i en liten kastrull cirka 5 minuter tills de är mjuka och lite såsiga.
- Gröt: Koka upp havremjölk, vatten, kanel och salt. Tillsätt havregrynen, sänk till medelvärme och koka 3–5 minuter under omrörning.
- Toppa gröten med yoghurt, varma körsbär och nötter.