GRILLAT BRÖD MED STEKT SPETSKÅL OCH SMÖRSTEKT OSTRONSKIVLING
Ur Kålkokbok av Pelle Bergström,Victoria Nordström och Martin Nordin. Bookmark förlag.
4 mackor
- 400 g ostronskivling (eller annan svamp)
- 200 g spetskål
- 1 liten gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- olivolja att steka i
- flingsalt
- peppar
- 4 skivor surdegsbröd
- 1 litet knippe färsk timjan
- 2 msk smör
- 1 dl créme fraiche
- 1 litet knippe färsk persilja
1. Riv ostronskivlingen i tunna, ojämna strimlor. Strimla spetskålen med kniv eller mandolin. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på hög värme och stek ostronskivlingen i några minuter tills den får gyllenbrun och lätt krispig yta. Tillsätt spetskål och salta. Stek ytterligare någon minut.
3. Sänk värmen och tillsätt lök, vitlök, färsk timjan och smör. Stek på medelvärme tills löken har mjuknat, men utan att den blir bränd. Salta och peppra. Rör runt ibland.
4. I en annan stekpanna, stek surdegsbröden i omgångar i olivolja. Låt dem bli gyllenbruna på båda sidor och låt sedan svalna något.
5. Bre på créme fraiche på brödskivorna. Lägg på rejält med svamp och kål.
6. Strimla persiljan och toppa mackorna med den. Avsluta med en nypa flingsalt och lite peppar.