Hoppa till innehållet

Gazpacho andaluz

Heta sommardagar är det svårt att hitta en mer passande förrätt än andalusisk grönsakssoppa. Det är viktigt att tomaterna är riktigt mogna, mjuka och smakrika. Använd aldrig burktomater.

Ur boken Spaniens sju kök av Thomas Gustafsson, Carlssons förlag.

4 portioner

  • 1 kg solmogna tomater
  • 1/2 gurka
  • 1/2 grön paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl kallt vatten
  • salt


Till garnering i skålar:

  • 1/2 rödlök
  • 1/2 grön paprika
  • 1/2 gurka
  • 1 tomat
  • Brödkrutonger
  1. Börja med att hacka tomaterna. Skala och hacka gurkan. Kärna ur och hacka paprikan.
  2. Lägg grönsakerna i en matberedare eller mixer. Tillsätt olivolja, rödvinsvinäger, vatten, lite salt och blanda. Om det blir för tjockt, tillsätt mer kallt vatten. 
  3. Ställ in soppan i kylskåpet tills den är väl kyld. Låt den gärna stå i kylen över natten så att smakerna hinner gifta sig. 
  4. Servera gazpacho som den är eller med finskurna grönsaker och bröd krutonger av rostat vitt bröd som tillbehör.

Du kanske även gillar