Friterad blomkål med dipp
Det här är ett väldigt enkelt recept och den friterade blomkålen kan användas som tillbehör till grillad korv, kött eller fisk. Man slipper den där kokta svavellukten och får istället en god karamelliserad blomkålssmak.
Om du tycker det är omständligt att fritera hemma kan du steka blomkålen i en panna med matolja, se då till att plocka blomkålen i lite mindre bitar.
Ur boken Azur
Joel Åhlin
Natur&Kultur
Ingredienser (4–6 personer)
- 1 huvud blomkål
- friteringsolja
Dadel- och citrondipp:
- 100 g dadlar, urkärnade
- 2 msk dadelsirap eller mörk sirap
- 1 citron, finrivet skal och pressad juice
- 1/2 dl rapsolja
- salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Kör dadlar, sirap, citronskal, juice och rapsolja i en mixer. Reglera konsistensen med lite kallt vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Plocka blomkålen i fina buketter. Värm friteringsoljan till 170 grader i en kastrull eller fritös och fritera blomkålsbuketterna tills de är ganska mörkt gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera direkt.