Hoppa till innehållet

Fried havreris med vitkål, ägg och jordnötter

Det här är min favoriträtt att laga om det blivit havreris över. Eller bulgur, matvete eller vanligt ris för den delen. Ofta kokar jag medvetet för mycket, så att jag är säker på att det ska bli rester. Riset får gärna vara dagsgammalt så att det hunnit bli lite torrt, då är det som godast att steka. Knepet här är att strimla vitkålen fint och att steka snabbt på hög värme, så att grönsakerna wokas, inte koksteks.

Ur boken

Maxa: Mer näring för pengarna

Sara Ask

Norstedts

1–2 PORTIONER

  • 1–2 morötter (70–140 g)
  • ca 4 dl finstrimlad vitkål (150 g)
  • en bit purjolök eller några salladslökar
  • en näve jordnötter (valfri sort)
  • rapsolja att steka i
  • 3–4 dl kallt, kokt havreris
  • 1–2 ägg (räkna 1 ägg per person)
  • japansk sojasås
  • Om du har tofu, kyckling eller något köttigt som kan passa att strimla och steka med – gör gärna det. Men den här rätten är både god och tillräckligt näringsrik som den är. Äggen, jordnötterna och havreriset bidrar med mättande protein.
  • Gott till: mer hackade jordnötter, rostade sesamfrön, srirachasås eller något annat med lite hetta, färsk koriander

1. Skölj och riv morötterna grovt. Strimla vitkål och purjolök fint. Hacka jordnötterna.

2. Hetta upp olja i en stek- eller wokpanna och woka morötter och kål snabbt medan du vänder runt allt med en stekspade eller liknande.

3. Låt ungefär hälften av purjolöken gå ner i pannan – resten läggs i en liten skål som extra topping för den som vill.

4. Tillsätt havreriset och fortsätt att woka. Häll på mer olja om det ser torrt ut.

5. När ris och grönsaker blandats och fått lite trevlig stekyta, putta det något åt sidan i stekpannan och gör plats för ägget eller äggen. Knäck dem i pannan och rör om så att de börjar stelna. Blanda med resten av rätten och stek ett par minuter.

6. Ringla över sojasås och vänd ner jordnötterna. Servera gärna med mer jordnötter, sesamfrön, srirachasås, purjolök och eventuellt koriander.

Du kanske även gillar