Hoppa till innehållet

Ett recept, hundra möjligheter

Svårt att komma igång med att baka? Lär dig Martin Johanssons enkla grundrecept som kan varieras nästintill det oändliga. Bullar, pizzor, frallor, pitabröd, baguetter eller semlor – möjligheterna är minst hundra.

 


 

16 frallor, 3–4 baguetter eller 1–2 limpor

  • 1/2 tsk färsk jäst (en hörna stor som en tärning)
  • 5 dl kallt vatten (500 g)
  • 10 dl vetemjöl (600 g)
  • 2 tsk salt (12 g)

Ur boken Ett recept, hundra bröd av Martin Johansson (Bonnier Fakta)

  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten, mjöl och salt och blanda till en lös deg med en slev eller en slickepott. 
  2. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 6–10 timmar i rumstemperatur. 
  3. Använd en slickepott och skrapa ut degen på ett rikligt mjölat bakbord. Vik ihop den till ett paket. Dra ut degen på längden och vik in överkant och underkant mot mitten. Vik in sidorna.  
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Låt degen jäsa 30-60 minuter, tills den ökat i storlek och känns lätt och puffig.
  5. Strö lite mjöl på degen och dela den till frallor, baguetter eller limpor. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. 
  6. Grädda bröden tills de fått ordentligt med färg, 15–35 minuter beroende på storlek.

Du kanske även gillar