
Enkel indisk kokosmjölksgryta
Detta är ingen genuin indisk upplevelse, men enkelt och gott! Det är viktigt att göra allt i den ordning som det står i receptet, annars kan det bli bittert och tråkigt av brända kryddor.

4 portioner
- 1 gul lök
- 2 potatisar
- 200 g fast naturell tofu
- ½ msk gul curry
- ½ msk garam masala
- ½ tsk mald gurkmeja
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk + 2 dl vatten
- ev. chiliflakes
- 400 ml kokosmjölk
- 1 ½ msk grönsaksfond
- 100 g gröna ärtor
- ½ lime, saften
- ½ kruka koriander (kan uteslutas)
- salt
- rapsolja, till stekning
Raita:
- 2 msk finhackad färsk mynta
- 2 msk finhackad färsk koriander (kan uteslutas)
- 2 dl vegansk matlagningsyoghurt
- ca ½ dl vatten
- ½ lime, saften
- ½ tsk strösocker
- salt
Ur boken Jävligt god vegomat av Gustav Johansson (Bonnier Fakta)
- Skala löken och potatisen. Finhacka löken. Skär potatisen och tofun i ungefär lika stora tärningar.
- Hetta upp rapsolja i en stekpanna eller gryta och fräs löken på hög värme tills den brynts och doftar gott.
- Sänk värmen och tillsätt gul curry, garam masala, gurkmeja, tomatpuré samt 2 msk vatten. Rör om så att allt blandas ordentligt. Fräs tills det doftar gott och tomatpurén rostats och mörknat lite. Tillsätt mer vatten om det börjar steka torrt, det är viktigt att kryddorna inte bränns! Du kan krydda med lite chiliflakes om du vill ha grytan starkare, annars hoppar du över det.
- När allt blandats till en fin kryddpasta och det doftar gott så tillsätter du kokosmjölk, vatten, grönsaksfond, potatis och salt. Låt koka i cirka 20 minuter, tills potatisen är mjuk i mitten.
- Under tiden kan du göra raitan: Blanda mynta, koriander och yoghurt i en skål. Späd till önskad konsistens med vatten. Raita är traditionellt mer en dressing än en dippsås, så den ska vara lite rinnig. Smaka av med limesaft, socker och salt.
- Tillsätt tofu och ärtor till grytan och låt koka i 2–3 minuter. Smaka av med salt och limesaft. Toppa med koriander och servera med ris och/eller bröd, en god sallad och raita.