Hoppa till innehållet

Egen god granola

Det blir väldigt mycket godare att göra sin egen granola och arbetsinsatsen är dessutom låg. Det här är ett grundrecept som du kan variera efter smak.

 

4 portioner

 2 liter granola: 

  • 2 dl kokosfett 
  • 2 dl lönnsirap
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • 0,5 dl mald kanel 
  • 5 dl havregryn
  • 3 dl krossat bovete
  • 3 dl hackade cashewnötter
  • 2 dl pumpakärnor
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl helt bovete
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl blå vallmofrön

Ur boken Frukost hela dagen vol. 2 av Anna och Rasmus Axelsson (Natur & Kultur)

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft (eller 165 grader över- och undervärme i en traditionell ugn)
  2. Smält kokosfettet i en kastrull. Tillsätt lönnsirap, olivolja, salt och kanel. Låt koka upp.
  3. Blanda alla torra ingredienser och häll över den varma blandningen i kastrullen. Blanda väl. Bred ut allt på en smord plåt. 
  4. Rosta mitt i ugnen, cirka 30–40 minuter. Rör om några gånger. Låt svalna på plåten. Förvara i burk med lock. Håller cirka 6 månader. 
  5. Servera med yoghurt, fil eller mjölk samt bär/frukt efter årstid. Eller smaksätt tahini med lite lönnsirap och servera till som på bilden.

Du kanske även gillar