Egen god granola
Det blir väldigt mycket godare att göra sin egen granola och arbetsinsatsen är dessutom låg. Det här är ett grundrecept som du kan variera efter smak.
4 portioner
2 liter granola:
- 2 dl kokosfett
- 2 dl lönnsirap
- 1 dl olivolja
- 1 tsk havssalt
- 0,5 dl mald kanel
- 5 dl havregryn
- 3 dl krossat bovete
- 3 dl hackade cashewnötter
- 2 dl pumpakärnor
- 2 dl solrosfrön
- 2 dl helt bovete
- 1 dl linfrön
- 1 dl blå vallmofrön
Ur boken Frukost hela dagen vol. 2 av Anna och Rasmus Axelsson (Natur & Kultur)
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft (eller 165 grader över- och undervärme i en traditionell ugn)
- Smält kokosfettet i en kastrull. Tillsätt lönnsirap, olivolja, salt och kanel. Låt koka upp.
- Blanda alla torra ingredienser och häll över den varma blandningen i kastrullen. Blanda väl. Bred ut allt på en smord plåt.
- Rosta mitt i ugnen, cirka 30–40 minuter. Rör om några gånger. Låt svalna på plåten. Förvara i burk med lock. Håller cirka 6 månader.
- Servera med yoghurt, fil eller mjölk samt bär/frukt efter årstid. Eller smaksätt tahini med lite lönnsirap och servera till som på bilden.