Confiterad kålrot
Har du testat att confitera kål? Vitkål, rödkål och kålrot lämpar sig bäst till detta eftersom deras textur är tätare än många andra kålsorter. Kålrotens söta smak blir karamellig efter confiteringen, och det är fantastiskt gott att kombinera den med mer pikanta och ettriga smaker såsom senap, pepparrot, chili och olika pepparsorter.
Ur boken: Kålkokbok
Pelle Bergström, Victoria Nordström och Martin Nordin
Bookmark Förlag
4 portioner, som ett tillbehör
- 1 kålrot (ca 500 g)
- ca 500 g smör (smöret ska täcka kålroten)
- 4 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk torkat krondillfrö eller dillfrö
- 6 kvistar färsk timjan
- färsk kyndel eller till exempel rosmarin eller körvel
- salt och svartpeppar
- färska kryddor som till exempel kyndel och libbsticka/blekselleriblad till garnering
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Skala kålroten och skär den i cirka 1/2 cm tjocka skivor.
3. Bred smör på botten av en ugnsform. Lägg ut kålrotsskivorna och lägg vitlök, krondillfrö/dillfrö och timjankvistar ovanpå. Klicka på resten av smöret. Det ska vara så pass mycket smör att det täcker kålen när det smälter.
4. Sätt in i ugnen i cirka 1–1 1/2 timme, eller tills kålen är mjuk och karamelliserad. Rör om då och då för att se till att kålroten confiteras jämnt. Känn på den med en sticka, när den är mjuk är den klar.
5. Ta ut från ugnen och salta och peppra. Strö över färska kryddor.
6. Servera den confiterade kålroten som tillbehör till kött, fågel eller fisk. Eller använd den som en del av en grönsaksrätt, fantastiskt gott vilket som!