Bräserade bönor
Ordentligt tillagade bönor är ett av de bästa tillbehör jag vet. Tyvärr får man ofta underkokta bönor. Bra bönor håller oftast formen bättre än dåliga, bra bönor är också ofta ganska dyra för att vara just bönor.
6 portioner
- 300 g torkade bönor av hög kvalitet, t ex cannellini, haricots blancs, borlotti, coco, elefantbönor
- 1 + 1 tsk bikarbonat
- 1 lagerblad
- 1 vitlöksklyfta, skalad
- 1 gul lök, halverad
- 1 morot, halverad
- 1 selleristjälk, halverad
- 2 msk olivolja
- ev 50 g tärnad pancetta
- salt och nymald
- svartpeppar
Gör så här
1. Lägg bönorna i blöt över natten i rikligt med kallt vatten och 1 tsk bikarbonat.
2. Nästa dag: Sila av och skölj dem ordentligt. Lägg bönorna i en kastrull med rikligt med färskt vatten och 1 tsk bikarbonat. Koka upp och skumma av, tillsätt lagerblad, 1/2 lök, 1/2 morot, 1/2 selleri och vitlök (de halva grönsakerna som blir över används ej). Sänk värmen och sjud långsamt tills bönorna är nästan helt mjuka. Det tar 20–80 minuter beroende på storlek, färskhet och kvalitet på bönorna.
3. Under tiden hackar du resterande lök, morot och selleri fint. Tillsätt olivolja i en gryta, helst gjutjärn, på medelvärme.
4. Lägg i grönsakerna och eventuellt pancetta. Stek långsamt cirka 15 minuter utan att grönsakerna får färg. Ställ åt sidan tills bönorna är kokta. Sätt ugnen på 150 grader.
5. När bönorna är genomkokta, lyft försiktigt ner dem med en hålslev i de sauterade grönsakerna. Häll på kokspad så att det precis täcker bönorna. Ta en bit smörpapper och klipp ut en cirkel som passar över bönorna, lägg ovanpå dem, sätt på ett lock och sätt in hela grytan i ugnen. Baka långsamt 30 minuter.
6. Smaka av med salt och peppar. Vill du kan du ha i lite rivet citronskal, hackad persilja och lite riven vitlök, eller en rejäl klick salsa verde. Ät rätten som den är, med en bit stekt fisk – eller något annat du tycker om.
Tips! Om du haft turen att få tag på färska bönor, sprita dem som om det var spritärtor, lägg dem i en ugnssäker form tillsammans med 1/2 skalad morot, 1/2 skalad lök, 1/2 selleristjälk, 1 vitlöksklyfta och 1/2 tomat. Ringla över lite olivolja och täck med lock eller folie. Baka på 150 grader mitt i ugnen. Börja testa om det är klart efter ungefär 30 minuter.
Ur kokboken ENKEL GOD MAT Av Olle T Cellton Natur&Kultur