Bouyiourdi - ugnsbakad feta
Det finns flera olika sätt att göra den här rätten. Man kan riva tomaterna, skiva eller dela dem i bitar, lägga dem under eller ovanpå osten, täcka formen med folie eller låta bli. Man kan baka tomaterna i förväg eller tillsammans med osten, bryta osten i bitar eller använda hela skivor. Man kan använda röd chili, torkad chili eller jalapeño. Eller ingen alls. Jag gillar när tomaterna blir lite skrumpna, brända och koncentrerade och låter dem därför bakas en stund i ugnen innan de varvas med osten.
Ur boken Grekisk mat, av Sara Berg, Natur & Kultur.
4 PORTIONER
- 300 g fetaost
- 300 g små, smakrika tomater, halverade
- 1 tsk torkad oregano
- 2 msk + . dl olivolja
- 1 jalapeno eller spansk peppar, finskivad
- lite nymald svartpeppar
Servering
- bröd
Ugnsbakad fetaost
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Blanda tomaterna med oregano, 2 msk olivolja och peppar. Lägg glest på bakplåtspappersklädd plåt och baka 10 minuter, lite högre upp än mitten av ugnen.
- Bryt osten i stora bitar med händerna och varva dem med tomater och jalapeno i en ugnsfast form. Ringla över 1/2 dl olivolja och baka ytterligare 10–15 minuter tills osten fått färg och blivit mjuk.
- Servera med bröd att doppa i osten.