Hoppa till innehållet

Borani kadoo

Den afghanska smårätten borani kadoo är både fräsch och otroligt komplex i sina smaker. Den består av kanelsockrad bräserad pumpa tillsammans med tomat- och vitlökssås. Vi älskar att servera den som förrätt, eller som en av flera smårätter, och den är om möjligt nästan ännu godare kall än varm. Det är viktigt att få till balansen i kryddningen av såserna så att smakerna lyfter. Pumpans sötma ska möta såsernas sälta. Välj gärna en fast och söt sort.

 

Ur boken Pumpa: mat, odling & mastodonter av Alva Herdevall och Anders Rydell, Natur & Kultur

4 portioner

  • 1 kg pumpa, t ex butternut
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk kanel
  • Bladpersilja eller mynta, finhackad
  • Tomatsås
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl tomatsås
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk malda korianderfrön
  • 1/2 tsk mald gurkmeja
  • Salt och nymald svartpeppar

Yoghurtsås:

  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 1/2 dl tjockare yoghurt, t ex grekisk
  • salt och nymald svartpeppar
  1. Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft. Skala, kärna ur och tärna pumpan i generösa bitar.
  2. Värm olivoljan i gjutjärnsgryta och bryn pumpabitarna under omrörning tills de är gyllenbruna. Stäng av värmen, strö över socker och kanel och ställ in hela grytan med lock i ugnen cirka 30 minuter.
  3. Medan pumpan är i ugnen gör du tomatsås: Hetta upp olivoljan i en medelstor kastrull. Lägg i löken och bryn på medelvärme tills den mjuknat. Tillsätt vatten, tomatsås, vitlök och kryddor. 
  4. Sjud på låg till medelhög värme cirka 20 minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  5. Yoghurtsås: Blanda vitlök och yoghurt och smaka av med salt och peppar.
  6. Efter cirka 30 minuter är pumpan mjuk som smör rakt igenom och då är den klar. Använd baksidan av en sked att stryka ut en bädd av tomatsås på en tallrik. Klicka yoghurten i mitten och därefter pumpan. Toppa med färska örter.

Du kanske även gillar