Blomkåls- och auberginesallad med granatäpple
Det här är ingen existerande maträtt som jag stött på när jag varit ute och rest, men den är inspirerad av mina resor i Mellanöstern. Det är en färgstark sallad med mycket smak och konsistenser, som är perfekt att bjuda på som lunch. Den råa blomkålen blir som krispiga krutonger och myntan ger fräschör. Köp helst inte mynta på kruka utan den färska, lite grövre som finns i orientaliska livsmedelsbutiker.
Ingredienser 4 personer
- 1 aubergine, i klyftor på längden
- 1 granatäpple
- 1/2 burk eller ca 120 g konserverade kikärtor, sköljda
- 1 rödlök, finskivad
- 1 tsk sumak
- 1 huvud roman- eller isbergssallad, sköljt och grovskuret
- 1 skiva fårost, t ex fetaost, smulad
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1/2 knippe mynta, grovhackat
- 1 litet knippe bladpersilja, grovhackat
- 1 tsk za’atar (se nedan)
- 1 tsk turkiska chiliflakes (pul biber)
- 1/2 huvud blomkål, i små buketter
- olivolja
- salt
za’atar ca 1/2 dl
- 2 msk vita sesamfrön
- 2 tsk sumak
- 1 msk torkad timjan
- 1 msk torkad mejram
Gör såhär
Gör za’atar: Rosta sesamfrön under omrörning i en torr het stekpanna på medelvärme. Mortla övriga kryddor och blanda med sesamfröna. Förvara mörkt och svalt i en burk med tättslutande lock så håller den minst 6 månader.
Sätt ugnen på 220 grader.
Salta aubergineklyftorna och låt dem stå och vätska ur sig 1 timme. Lägg dem i en ugnssäker form, pensla med olivolja och baka mitt i ugnen 10 minuter.
Dela granatäpplet och slå ut kärnorna med hjälp av en sked som du slår mot skalet ner i en bunke. Plocka bort eventuella vita hinnor som hamnar bland kärnorna.
Stek kikärtorna i rikligt med olivolja tills de är gyllenbruna och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
Skölj lökskivorna i kallt vatten, låt rinna av och blanda med sumak.
Lägg upp salladen på ett stort fat. Fördela resten av ingredienserna över salladen. Servera direkt.
Ur boken Azur, av Joel Norlin (Natur&Kultur)