Hoppa till innehållet

Bananfritters – kolar pitha

Så fort en banan hade fått mörka prickar på sig och sjöng på sista versen trollade min mamma ihop kolar pitha. Det var mycket sånt hemma, inget fick slängas. De trötta bananerna blev små gyllenbruna, söta och krispiga fritters. Ofta hängde man över axeln och väntade på att de skulle lyftas av på hushållspapper. Vi fick dem som fika, men de är också goda som frukost.


20-30 st

  • 2 dl rismjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 mogna bananer, mosade
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • ev ½ msk svart kummin
  • 1 krm kanel
  • 1 krm mald kardemumma
  • 1 krm salt
  • olja till fritering


Ur boken Masala mama - en introduktion till det bengaliska köket av Rizwan Qadery (Natur & Kultur)

Blanda rismjöl, vatten och mosad banan till en jämn smet med småbitar av banan. Blanda i övriga ingredienser. 

Värm oljan till medelhög värme. Ta upp lite av smeten i händerna och klicka försiktigt i lite i taget i oljan, alternativt med en tesked. 

Fritera 3–5 minuter tills de är gyllenbruna. 

Ät som de är eller pudra på med florsocker. Servera gärna till en kopp te.

Du kanske även gillar