Hoppa till innehållet

Auberginecurry

Att köpa aubergine i asiatiska butiker är som att botanisera bland plockgodis. Det finns galet många varianter som skiljer sig åt i färg, konsistens och smak. Vissa påminner om klassisk svart italiensk aubergine medan andra är bittra och hårda. Jag frångick alla regler och blandade alla i en curry – jättegott!

 

Ur kokboken:

Thai 

Tove Nilsson Jakobson

Natur&Kultur

Ingredienser

  • 2 msk finhackad ingefära
  • 6 små thaivitlöksklyftor alt 2 vanliga, finhackade
  • 2–3 små röda thaichili
  • 2–3 gröna thaichili
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 1 1/5 msk palm- alt råsocker
  • 4 kaffirlimeblad
  • 2 citrongräs, bankade och delade
  • 1 dl ärtauberginer
  • 1 dl ostronsås
  • 2 msk tamarindpasta
  • 1 burk kokosgrädde à 400 ml, gärna Savoy
  • 2 dl vatten
  • 6 små schalottenlökar
  • 300 g blandade små auberginer, t ex thai-, kinesiska, tiger-, japanska
  • 1 dl plockade sweet basil-blad
  • 1 dl plockade holy basil-blad

Gör så här

1. Fräs ingefära, vitlök och chili i oljan i en wok eller gryta.

2. Tillsätt socker, kaffirlimeblad, citrongräs och ärtaubergine. Fräs någon minut och tillsätt ostronsås, tamarind, kokosgrädde och 2 dl vatten. Låt småputtra 15 minuter till en god sås.

3. Halvera auberginen och stek tillsammans med löken i olja så de mjuknar en aning och får god smak.

4. Häll ner dem i såsen och blanda med sweet basil och holy basil. Servera gärna med kokt jasminris.

Du kanske även gillar