Hoppa till innehållet

Asiatisk sesamshiitake

Cashewnötterna tillför trevlig knaprighet till den köttiga och umamirika shiitaken. Råkar du ha smörsopp, karljohan eller blekgul taggsvamp hemma kan detta vara utmärkta alternativ och variationer på rätten.

 


 

4 portioner

  • 150 g shiitake-svamp, rensad och skivad
  • 1 msk raps- eller matolja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk japansk soja
  • 50 g salladslök, grovhackad
  • 100 g naturella cashewnötter
  • 1 kruka koriander, hackad (inga stjälkar)
  • kokt jasmin- eller råris
  • 50 g sockerärtor, skivade

Ur boken Perfect Match av Catarina König och Fredrik Schelin (The Book Affair)

  1. Koka riset.
  2. Borsta svampen, rensa ev bort foten om den är träig och använd i annan rätt. Skär i skivor.
  3. Värm upp rapsoljan, häll i sesamoljan och sist sojan. När sojan bryner tillsätts svampen och steks tills den får färg.
  4. Häll kokande vatten över de skivade sockerärtorna och ställ undan.
  5. Tillsätt löken, cashewnötter och koriander. Fräs i cirka 2 minuter.
  6. Servera rätten i pastatallrik med riset i botten och svampen ovanpå. Låt såsen rinna ner i riset. Toppa med sockerärtorna.

Du kanske även gillar