Asiatisk sesamshiitake
Cashewnötterna tillför trevlig knaprighet till den köttiga och umamirika shiitaken. Råkar du ha smörsopp, karljohan eller blekgul taggsvamp hemma kan detta vara utmärkta alternativ och variationer på rätten.
4 portioner
- 150 g shiitake-svamp, rensad och skivad
- 1 msk raps- eller matolja
- 1 msk sesamolja
- 2 msk japansk soja
- 50 g salladslök, grovhackad
- 100 g naturella cashewnötter
- 1 kruka koriander, hackad (inga stjälkar)
- kokt jasmin- eller råris
- 50 g sockerärtor, skivade
Ur boken Perfect Match av Catarina König och Fredrik Schelin (The Book Affair)
- Koka riset.
- Borsta svampen, rensa ev bort foten om den är träig och använd i annan rätt. Skär i skivor.
- Värm upp rapsoljan, häll i sesamoljan och sist sojan. När sojan bryner tillsätts svampen och steks tills den får färg.
- Häll kokande vatten över de skivade sockerärtorna och ställ undan.
- Tillsätt löken, cashewnötter och koriander. Fräs i cirka 2 minuter.
- Servera rätten i pastatallrik med riset i botten och svampen ovanpå. Låt såsen rinna ner i riset. Toppa med sockerärtorna.