Hoppa till innehållet

Gör det själv

Så kan du använda flädern på många sätt

Änglamat med fläderkokt äpple.

Änglamat med fläderkokt äpple.

Bild: Klas Sjöberg

ETC nyhetsmagasin

Med sin speciella smak är flädern mångsidig och funkar lika bra som smaksättare i olika inläggningar som i helt eget majestät i till exempel saft eller granité.

Niki Sjölund och Lena Flaten har samlat sina bästa tips i ”Vildplockat – kokboken”.

1. Frisk och trevlig vinäger. Ta 1 blomklase till 5 dl vinäger. Använd gärna vinägern som grund i marinad till tomatsallad. Vi har ofta äppelcidervinäger som bas, men vitvinsvinäger funkar också. Börja med att rensa växterna. Skölj, låt vattnet rinna av och lägg på kökshandduk eller hushållspapper. Lägg växterna i en glasburk eller flaska med lock och häll på vinäger så att den täcker. Låt stå 1–3 veckor. Smaka av med jämna mellanrum. Sila vinägern när du är nöjd med smaken, och förvara mörkt och svalt i glasflaskor med tättslutande lock. Vill du ha en fylligare och rundare smak på vinägern kan du röra ner lite honung.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 mån för bara 29 kr

Från
29 kr för 3 mån
Beställ här

Starta året med ETC nyhetsmagasin - läs i hela tre månader för bara 29 kr. Ingen bindningstid.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln