Gör det själv!
Odla gröna maskrosskott
ETC nyhetsmagasin
När maskrosorna blommat över och står där som ulliga bollar är det dags att plocka frön för odla nyttiga gröna skott att äta som sallad. Yvonne Bjerregaard berättar hur du gör.
Yvonne Perkins
Text
- Plocka fröna. Jag tar hela handen om bollen och drar av fjuna. Det fjuniga är fröets paraply, som får fröna att lyfta och flyga iväg. Själva fröet sitter nederst och är brunt. Jag sorterar inte fjun och frön för sig, utan sparar dem som de är.
- Plantera.Fyll ett kärl med några centimeter jord eller kokosfiber. Viktigt är att fukta jorden väl. Fördela fröna över jorden så gott det går, tryck till med fingrarna så de fastnar. Snåla inte med fröna, det mesta är ludd! Strö lite jord över, bara så det täcker.
- Vattna. Håll jorden fuktig genom att spreja med vatten. Titta till morgon och kväll. Beroende på hur varmt det är där sådden står kan jorden behöva fuktas varje dag. Efter ca 10 dagar brukar skotten ha tittat upp. Då går jag över till att vattna med kanna, lite försiktigt i kanterna.
- Skörda. När både hjärtbladen och karaktärsbladen utvecklats och blivit cirka 5-6 centimeter höga är det dags att skörda. Bladen växer upp igen så det kan bli flera skördar från samma frön.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.
Prova en vecka utan kostnad
Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.
3 månader för bara 29 kronor
Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
Yvonne Perkins
Text