Gör det själv
Lägg in björkskott och torka blad
ETC nyhetsmagasin
På många håll i landet går det fortfarande att plocka björkskott. På andra är det bra tillfälle att plocka löven. Niki Sjölund och Lena Flaten beskriver hur du lägger in skotten eller torkar björklöv till te.
Yvonne Perkins
Text
- Plocka björkskotten innan de har slagit ut, de så kallade musöronen som är både vaxiga och söta. Skölj skotten i rikligt med kallt vatten så att all eventuell smuts försvinner.
- Lägg skotten i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock och koka upp lagen i en kastrull. Se till så att salt och socker löses upp. Slå den varma lagen över skotten. Du kan lägga en liten fryspåse med vatten i toppen på burken så att alla skott hamnar under ytan. Sätt på locket, låt svalna och förvara i kyl.
- När björklöven slagit ut går de bra att plocka och torka för att använda till te. Börja med att skölja bladen. Dela större blad i mindre bitar så att de torkar snabbare. För att behålla så mycket smak som möjligt är det bra att torka blad utan värme och med god luftgenomströmning.
- Lägg bladen utspridda på torkollor och låt dem torka tills de frasar sönder och är krispiga. Processen kan ta allt från 3 till 12 timmar beroende på storlek. Det är viktigt för hållbarheten att det blir så torrt som möjligt så torka hellre en timme längre om du är osäker.
Tips!
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.
Prova en vecka utan kostnad
Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.
3 månader för bara 29 kronor
Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
Yvonne Perkins
Text