Dagens ETC
Joakim Medin och hans förläggare diskuterade säkerhetsfrågorna kring den senaste guldspadenominerade boken ”Kurdspåret”.
Men det var inte första gången Medin skildrade auktoritära länder och rörelser.
– Han har uppenbarligen kommit för nära känsliga ämnen och haft kontakt med ”fel personer”.

Text
Journalisten Joakim Medin som sitter fängslad i Turkiet sen i torsdags, har gett ut de flesta av sina böcker på Verbal förlag. Förläggaren Kristian Borg, som jobbat med Joakim i tio år, känner just nu en gnagande oro.
– Han är väldigt hängiven, har en otrolig arbetskapacitet och är en mycket varm och kärleksfull person. Nu gäller det att fortsätta pressa på så att utrikesministern verkligen tar det här på allvar och lyfter Joakims fall med kraft under Nato-mötet.
Flera av Joakim Medins böcker har handlat om auktoritära och högerextrema organisationer och stater. I ”Thailands-svenskarna” arbetade journalisten undercover och fick inblick i hur män som sympatiserar med Sverigedemokraterna och köper sex i Thailand tänker och resonerar.
Joakim Medin har också granskat hur Ungern under Viktor Orbáns ledning rört sig åt ett mer auktoritärt håll. Boken ”Orbánistan” kom ut på Verbal förlag 2018 och Kristian Borg minns hur även den titeln ledde till reaktioner på hög nivå.
– En ungersk diplomat, utsänd av ambassadören i Sverige, kom till vår releasefest på Folkoperan, störde mötet och kritiserade boken, fast han inte kunde ha läst den eftersom den just hade kommit ut.
Kristian Borg berättar hur de från förlagets sida blev skakade av händelsen, men Medin tog debatten med diplomaten utan att tveka.
– Joakim var mycket professionell och lugn. Han är en av våra mest orädda och nyfikna utrikesjournalister. Han åker till länder mitt under brinnande krig utan att blinka och jag har aldrig sett honom rädd. Jag är väldigt imponerad av allt han har åstadkommit som journalist och författare.
Den senaste boken av Joakim Medin är ”Kurdspåret” som släpptes på Verbal förlag 2023. Enligt Kristian Borg är boken ett bra exempel på hur Joakim håller kvar i ämnen, även när omvärlden gått vidare.
– Han är grym på att gräva fram nya avslöjanden och biter sig fast i frågor när andra tröttnat. I ”Kurdspåret”, till exempel, granskar han hur kurderna behandlades i Sverige innan och under Nato-processen och hur svenska myndigheter arbetar i det dolda.
Enligt Borg har den turkiska regeringen troligtvis koll på vad Joakim skrivit om kurder och Erdoğan. I den senaste boken intervjuar han bland annat personer från Rojavakomittéerna och politikern Amineh Kakabaveh, som Turkiet velat få utlämnad från Sverige.
Det visar att journalistiken fortfarande är så betydelsefull
– Han har uppenbarligen kommit för nära känsliga ämnen och haft kontakt med ”fel personer”. Men från att ha gjort sitt jobb som journalist, där intervjuer är en viktig metod, till att påstå att Joakim är medlem i någon organisation, är helt huvudlöst.
Har du och Joakim haft dialog kring vilka risker han tar i sina böcker? Har ni gjort några säkerhetsbedömningar?
– Ja, till exempel pratade vi om vad som skulle kunna hända om han blev avslöjad under arbetet med ”Thailandssvenskarna” och hur han mådde efteråt. Att leva med annan identitet under längre tid satte honom under stark stress och press, men han gjorde det och genomförde jobbet med äran och förståndet i behåll. Det säger något om hans starka psyke.
Utan att gå in på detaljer förklarar Kristian Borg att han och Joakim Medin hade dialog kring säkerheten och gjorde vissa avvägningar även under arbetet med ”Kurdspåret”.
– Det ska samtidigt sägas att bokutgivning skiljer sig från det ansvar som finns och måste finnas på en redaktion där man rapporterar oftare och mer löpande. Vi har inte en kontinuerlig dialog på det sättet, men finns alltid till hands för att bolla och diskutera säkerhetsaspekter om det behövs.
Likt alla andra i Joakims närhet är Kristian Borg orolig.
– Att en god vän och professionell journalist blir fängslad på uppdiktad grund känns väldigt obehagligt. Jag tänker mycket på hur Joakim, hans fru Sofie och övriga familjen mår.
Samtidigt försöker förläggaren Kristian Borg hitta kraft i fängslandet av Joakim Medin.
– Det är en ovanlig händelse, så jag är skärrad, men det sporrar också till fortsatt kamp och arbete. Det visar att journalistiken fortfarande är så betydelsefull att den kan få en mäktig stat att reagera på det här irrationella sättet.
”Kurdspåret – Sverige, Turkiet och priset för ett
Natomedlemskap”
Reportagebok, Verbal förlag, 2023.
”Amanda – Min dotters resa till IS”
Biografibok, Verbal förlag, 2022. Samskriven med Patricio Galvez, pappa till Amanda.
”Vart är Europa på väg? – Röster om yttrandefrihet”
Antologibok (e-bok), Internationell Arena, 2022.
”Thailandssvenskarna”
Reportagebok, Verbal förlag, 2019.
”Vart är Europa på väg? – 16 röster om Europa”
Antologibok (e-bok), Internationell Arena, 2019.
”Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern”
Reportagebok, Verbal förlag, 2018.
Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS
Reportagebok, Leopard förlag, 2016

Text