Jag har svårt att släppa ett bra erbjudande. Inte i livet i stort, utan i det riktigt lilla – nära kassan. En kolossal chokladtomte på 85 procentsrea? Det, särskilt som tillverkaren är obekant, borde få en att fråga sig varför, men icke.
För tillfället har jag skafferiet fullt av bakverk som jag köpte för halva priset i förra veckan. Hur länge håller mazariner? Dammsugare måste väl ändå kunna ligga ett tag, de är ju inget annat än bakverksåterbruk? Till mitt försvar vill jag anföra att det var lång kö för att ens få handla, så det var tydligt att det gällde att ta chansen. Men när man väl vunnit – vad ska man göra då? Hur ska vi kunna äta upp allt detta?
Ofta kan referenser till jägar och samlar-mässig urpsykologi kännas långsökta, men när det kommer till impulsen att till varje pris passa på känner jag mig som ett självspelande piano från år 345 000 före vår tideräkning. Vem vet när man hittar en självdöd antilop härnäst? Vem vet när nästa extrapris på kokostoppar ger sig tillkänna? Lika bra att trycka påsen full.
Klädinköp lyckas jag oftast avstå genom att upprepa vad en närstående en gång sa: ”Hur ofta tänker man ’det var i alla fall billigt’ när man väljer vad man ska ha på sig?” I matbutiken är saken inte lika självklar. Det finns ju ändå viss tillfredsställelse i att det i alla fall var billigt. Även när det ställer en inför nya svårigheter. Som vad man ska laga med all gravad lax ingen annan gjorde anspråk på efter julhelgerna, eller hur ekvationen tre måltider för fyra i en (gratis, fattas bara annat) matkasseleverans men bara en kväll hemma ska gå jämnt ut. Så länge det finns någon att bjuda på middag löser det sig. Men det är ju ändå primitivt.
Mitt bättre jag försöker kompensera för och förekomma det här genom olika strategier. En av de mest hållbara är att en gång i veckan göra ett storkok bönor. Det är bra på alla sätt – genuint prisvärt, nyttigt, gott och ett sätt att dryga ut de mest disparata rester till normalfungerande matlådor. Genom att vara så duktig har veckans fynd också redan blivit gjort, stressen att jaga nya klipp avtar.
Skulle man misslyckas med ansatsen hör bönkonserver faktiskt också till det som nästan alltid finns till extrapris. Och i det här fallet kan man faktiskt lika gärna köpa tre som en, de håller i åratal i skafferiet.
Koka bönor och ärtor
500 gram torkade bönor eller ärtor
1 msk salt
Vatten
Blötlägg bönorna eller ärtorna i tre gånger så mycket vatten som torkad råvara, gärna åtminstone 8 timmar. Jag gillar att göra det på kvällen och koka på morgonen, medan man ändå är hemma och äter frukost. Häll av blötläggningsvattnet och fyll på med nytt vatten 2-3 centimeter över bönorna/ärtorna. Salta. Koka upp och låt sedan puttra till klart, det brukar ta omkring 45 minuter. Häll inte av kokspadet, utan låt bönorna/ärtorna svalna i det och förvara dem sedan i kyl (det går även bra att frysa) i lagen. Den är smakrik och fungerar som en god buljong, som kan späda ut såser, soppor, grytor och röror. Inled veckan med en större bön- eller ärträtt, och använd sedan allt eftersom dagarna går. Håller minst 4-5 dagar i kylen.
Tre tips för att få in mer bönor/ärtor i matveckan
1. Rosta dem i ugn. Gör du ugnsgrönsaker? Låt bönor eller ärtor gå med.
2. Som topping. Eller kör dem i ugn på 225 grader i 15 minuter på egen hand, svängda i salt och någon passande krydda (rökt paprika och korianderfrö är två favoriter) och toppa en sallad eller soppa.
3. Gör en snabb röra. Mixa 3 dl kokta ärtor/bönor med god olja, något syrligt (citron, lime), salt eller soja och gärna blad från någon för måltiden lämplig färsk ört. Superbra plocktilltugg.
Masala beans med spenat och grillost
Ett personligt favoritrecept. Sött, mustig, vänligt och värmande. Och extremt lättlagat. Bra vid alla tider på dygnet, från sen frukost och framåt.
4 portioner
12 dl kokta borlottibönor, motsvarar 300 g torkade eller 4 burkar färdigkokta à 400 g
400-500 g körsbärstomater eller krossade tomater eller passerade tomater på burk
2 gula lökar, finhackade
2-3 klyftor riven vitlök
2 msk ingefära, finhackad
1 msk tomatpuré
75 g smör
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
salt
svartpeppar
färsk koriander, finhackad
Till servering: Spenat, halloumi, färsk lime
Stek lök, vitlök och ingefära, tomatpuré, finhackade korianderstjälkar samt de torra kryddorna i 50 g smör på låg medeltemperatur i 15 minuter. Rör sedan i även tomat och bönor och låt puttra ytterligare 5–10 minuter, gärna mer. Smaka av med salt. Hetta upp ett par matskedar vatten i en stekpanna eller stor kastrull, vänd snabbt ner spenaten, 25 g smör och salt. Rör runt och låt stå på eftervärme. Stek halloumin i smör eller olja. Servera!