När det pratas om semlor tänker man direkt på den traditionella sorten, en välbakad bulle med en ljuv doft av kardemumma. Fluffig grädde, krämig mandelmassa och florsocker på locket. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer äts ungefär sex miljoner semlor bara under fettisdagen, som infaller imorgon.
Varje år vid den här tiden är diskussionerna igång om vad som är det rätta sättet att äta den: med eller utan varm mjölk, med mandelmassa eller någon annan fyllning?
På senare år har säsongen startat allt tidigare, samtidigt som det traditionella bakverket har utmanats av otippade varianter som semlor i form av wraps, donuts och nachos.
Positivt att vrida och vända
Mattias Ljungberg, konditor och ägare av Tössebageriet, menar att det är positivt att det vrids och vänds på det klassiska receptet då det skapar ett nytt intresse för semlor och därmed gynnar branschen. Han har jobbat som konditor i snart 30 år och är skaparen bakom den både hånade och hyllade semmelwrappen.
– Hybriderna är inte här för att byta ut den klassiska semlan, utan det är ett härligt komplement. Vill man ha en klassisk så finns det överallt.
Skapade semmelwrapen
En del är av åsikten att man inte ska mixtra med en klassiker utan låta mästerverket få stå för sig självt, men där håller inte Mattias Ljungberg med. Han skapade semmelwrappen 2015 och den inofficiella tävlingen om den märkligaste och roligaste varianten var igång. 2016 utkom han med boken ”Är semlan en semla” där han sammanställt några av de mer nytänkande sorterna. Sedan dess har det experimenterats flitigt på flera av Sveriges konditorier och bagerier.
– Åren efter spårade det ur och folk fick slut på bra idéer. Det gjordes varianter som semmelsmoothie och semmelläsk.
Traditionell revolutionär
Några år senare har det lugnat ner sig, berättar Mattias Ljungberg. Försäljningen på Tössebageriet visar på att det fortfarande är den traditionella semlan som är viktigast. Ungefär 65 procent av bageriets semmelkunder väljer den klassiska, medan resterande väljer en variant. Lakritssemlan och wienersemlan, som görs på smördeg, är kundernas favoriter bland utmanarna. Det finns även ett stort intresse för wrappen än idag.
– I och med att jag hittade på den så är den en personlig favorit, och idémässigt är det den bästa, säger Mattias Ljungberg.
Trots att han på något vis varit med och startat semmelrevolutionen äter han helst själv den traditionella sorten.
– Oftast tar jag en klassisk semla, som den är, utan hetvägg.
Enkät: Hur äter du helst din semla?
Mathias Tengvall
49 år, Stockholm, snickare
– Med varm mjölk i djup tallrik! Det ska vara traditionellt.
Nina Hultman
36 år, Stockholm, jobbar med smink och hår
– Jag äter inte semlor så ofta men när jag gör det tar jag gärna bort lite grädde, det är för mycket! Mandelmassan går bra däremot, om jag tar en allergitablett.
Victor Klintberg
18 år, Tyresö, gymnasieelev
– Jag har massa åsikter om semlor! Det ska va 2:1 i ratio bröd och grädde, för jag gillar kolhydrater och har lite laktosintolerans. Och gärna något annat än mandelmassa, på Biltema har de en med vanilj istället.
Carlos Chavez
60 år, Solna, lastbilschaufför
– Jag brukar inte äta semlor, det är för onyttigt. Men när jag väl äter det vill jag ha med extra mycket mandelmassa.
Cosima Bass
22 år, Stockholm, studerar mode
– En traditionell semla är det bästa. Och jag äter den med gaffel!