Veckans recept
Gemistá, risfyllda tomater
ETC nyhetsmagasin
I Grekland fyller man även andra sorters grönsaker, som zucchini, paprika eller aubergine. Just tomater blir bra eftersom innanmätet är så vattnigt att det kan användas som kokspad till riset. Fyllningen påminner om den man använder till vinbladsdolmar. Serveras tomaterna som meze räcker receptet till åtta personer. De är mycket goda även dagen efter tillagning.
Yvonne Perkins
Text
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Skölj tomaterna och skär av ett lock, gärna på bottensidan så står de stabilare. Gröp försiktigt ur fruktköttet med sked – utan att det går hål i väggarna – och spara det. Strö lite salt inuti tomaterna och ställ dem med öppningen neråt, så att lite av vätskan rinner av. Mixa innanmätet och blanda hälften med 1 dl vatten. Häll resten i en bunke.
- Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja ett par minuter, tills det blir glansigt. Tillsätt riset och fräs 1 minut till. Rör ner riset i bunken med tomatjuicen. Tillsätt örter, russin, pinjenötter, 1/2 dl olivolja, peppar och salt.
- Ställ tomaterna tajt i en oljad ugnsform med kant och fyll dem med risblandningen. Häll tomatvattnet runt om i formen och lägg på ett lock.
- Baka mitt i ugnen 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och baka ytterligare 1 timme. Tillsätt mer vatten under tiden om det behövs. Servera med grekisk yoghurt.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.
Prova en vecka utan kostnad
Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.
3 månader för bara 29 kronor
Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
Yvonne Perkins
Text
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.