Dagens ETC
Sylta, kål i mängder, vörtbröd och gröt. Julbordet svämmar över av läckerheter eller gräsligheter. Dagens ETC frågar ett gäng matfantaster om julbordens måsten och vad de helst skippar.
Vad nobbar du på julbordet? Vilken julbordsrätt kan du inte vara utan?
– Julbordet är i första hand inte något man äter för smakens skull, säger Edward Blom.
Emma Widebäck
Text
Edward Blom, gastronom och kulturhistoriker:
– Allt som inte är gammaldags svensk julmat, eller åtminstone någorlunda traditionell svensk mat, eftersom julbordet i första hand inte är något man äter för smakens skull, utan är en minnesmåltid när man aväter en provkarta av de rätter ens förfäder har ätit. Från julölen som redan dracks av vikingarna, över medeltida rätter som dopp i grytan och lutfisk, till de allra modernaste som köttbullar och skagenröra. Sedan måste jag personligen avstå från desserterna då jag inte får äta socker, men det är bara på grund av min diabetes och inte utifrån principer.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela vintern
Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Emma Widebäck
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.