Hoppa till innehållet

Veckans recept

Colcannon – pimpat potatismos

Bild: Pelle Bergström

ETC nyhetsmagasin

Colcannon är en irländsk rätt och består av krämig potatis och kål. Ett pimpat potatismos helt enkelt. Men det enklaste är ju som bekant ibland det godaste. Så även i detta fall. /Victoria

  1. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
  2. Plocka av de yttre gröna bladen på savoykålen och skiva dem tunt. Skär ner den vita delen av kålen i lika stora delar som potatisen.
  3. Koka potatis- och de vita kålbitarna i saltat vatten tills de är mjuka och lätt mosiga. Häll av vattnet (spara till soppa, buljong eller annat) och låt ånga av i kastrullen i några minuter.
  4. Skala lök och vitlök och skiva dem tunt.
  5. Smält 2 msk av smöret i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt den skivade löken, vitlöken och salt och sautera tills den är mjuk och genomskinlig.
  6. Höj värmen något och tillsätt den strimlade gröna delen av savoykålen. Stek i några minuter tills den är mjuk och har fått lite färg. Salta.
  7. Värm mjölken på medelvärme i en stor kastrull. Den ska inte börja koka. Tillsätt lite i taget av den kokta potatisen och kålen. Mosa grovt med en potatisstöt eller en gaffel.
  8. Tillsätt den stekta savoykålen och löken i moset. Blanda väl.
  9. Tillsätt resten av smöret och rör om tills det smälter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  10. Vid servering, garnera med finhackad persilja och lite extra svartpeppar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 mån för bara 29 kr

Från
29 kr för 3 mån
Beställ här

Starta året med ETC nyhetsmagasin - läs i hela tre månader för bara 29 kr. Ingen bindningstid.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser