Veckans recept
Colcannon – pimpat potatismos
ETC nyhetsmagasin
Colcannon är en irländsk rätt och består av krämig potatis och kål. Ett pimpat potatismos helt enkelt. Men det enklaste är ju som bekant ibland det godaste. Så även i detta fall. /Victoria
Yvonne Perkins
Text
- Skala potatisen och skär i mindre bitar.
- Plocka av de yttre gröna bladen på savoykålen och skiva dem tunt. Skär ner den vita delen av kålen i lika stora delar som potatisen.
- Koka potatis- och de vita kålbitarna i saltat vatten tills de är mjuka och lätt mosiga. Häll av vattnet (spara till soppa, buljong eller annat) och låt ånga av i kastrullen i några minuter.
- Skala lök och vitlök och skiva dem tunt.
- Smält 2 msk av smöret i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt den skivade löken, vitlöken och salt och sautera tills den är mjuk och genomskinlig.
- Höj värmen något och tillsätt den strimlade gröna delen av savoykålen. Stek i några minuter tills den är mjuk och har fått lite färg. Salta.
- Värm mjölken på medelvärme i en stor kastrull. Den ska inte börja koka. Tillsätt lite i taget av den kokta potatisen och kålen. Mosa grovt med en potatisstöt eller en gaffel.
- Tillsätt den stekta savoykålen och löken i moset. Blanda väl.
- Tillsätt resten av smöret och rör om tills det smälter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Vid servering, garnera med finhackad persilja och lite extra svartpeppar.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.
Prova en vecka utan kostnad
Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.
3 månader för bara 29 kronor
Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
Yvonne Perkins
Text