Men trots att det är ett växande fenomen är det fortfarande omgärdat av skuld och skam. Offren klandrar ofta sig själva för att ha blivit lurade. Samtidigt som omgivningen många gånger är oförstående inför manipulationen som offren blivit utsatta för.
Men kanske håller det på att ändras. På senare tid har allt fler offer klivit fram för att berätta vad de varit med om. För några år sedan kom Netflix-dokumentären ”Tindersvindlaren” som handlar om bedragare som lurade kvinnor på pengar genom att inleda en romantisk relation med dem. Mannen träffade kvinnorna via dejtning-appen Tinder där han utgav sig för att vara son till en diamantfamilj, att han var en rik person som hade allt utom kärleken.
På sin Instagram lade han upp bilder på dyra bilar, accessoarer och resor som styrkte hans berättelse. När han senare i relationen ville låna stora summor från kvinnorna gick de med på det. Men mannen återbetalade aldrig pengarna, det var så han fick sin lyxiga livsstil att gå runt. Och med lånade pengar lurade han nästa kvinna.
Det vanligaste brottet är kortbedrägeri där gärningspersonen kommer över uppgifterna till offrets bankkonto och sedan tar pengarna. Här kan bankerna göra mycket mer för att skydda sina kunder, något bankerna blivit kritiserade för.
Den näst vanligaste formen för bedrägeri är social manipulation, så som i fallet med Tindersvindlaren. Taktiken här går ut på att utnyttja någons känslor, tillexempel genom en romans, eller att bygga upp tillit hos offret.
Vi tror alla att vi är immuna mot sådant, men det är vi inte. I den nya P3 dokumentären Miljonbedrägeriet – mannen som svarade på ett nigeriabrev får vi en inblick i varför vi alla är potentiella offer för manipulation.
Den handlar om Magnus, en välutbildad man som har ett ordnat liv, ett fint hus, fru och vuxna barn. En dag svarar han på ett mejl från en kvinna som han inte känner men som skriver att Magnus ska få ärva hundra miljoner kronor när hon dör.
Till en början går Magnus inte på det men väljer ändå att svara för att se vad det kan leda till, och när det uppstår en mailkorrespondens börjar Magnus bli alltmer övertygad om att det kanske ändå är sant att han ska få ärva pengar.
Vid ett tillfälle reser han till Bryssel och får se med egna ögon en väska full med dollarsedlar.
Det hela visar sig så småningom vara en bluff och Magnus dras in i ett av de största bedrägerierna mot en enskild person i Sverige där han förlorar mer än 14 miljoner kronor.
Inte nog med att han förlorar pengar, han hamnar i ett fängelse i Spanien.
Vad alla skickliga bedragare har gemensamt är att de är duktiga på rekvisita som gör det svårt för offret att skilja på vad som är sant och falskt. Det rör sig om förfalskade dokument, bilder och inte sällan är andra förtroendeingivande personer inblandade som styrker lögnen.
Dessutom är det vanligt att bedragare har studerat offren. Det går att hitta information om oss och vi har alla en svag punkt som tjuvarna kan utnyttja.
Enligt Brottsofferjouren är bedrägeri ett av de vanligaste brotten i Sverige.
Skammen ska inte ligga hos offren.