Hoppa till innehållet

Ledarkolumn

Clara Knäpper Bohman: Vem är egentligen en sann Sverigevän?

Clara Knäpper Bohman
Bild: Clara Knäpper Bohman

Dagens ETC

Det minsta samhället förtjänar är en seriös politik som motarbetar islamofobin i grunden. Utan ett genuint motstånd mot diskriminering och hat riskerar vi att förlora de ledare som med kärlek till Sverige och dess framtid bygger broar, skapar trygghet och stärker demokratin.

Det här är en ledarkolumn.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Muslimska communityledare i Sverige har en nyckelroll för rikets säkerhet. Genom att minska spänningar, förhindra radikalisering och skapa stabilitet har de gång på gång skyddat samhället från kaos. Trots detta möts deras ovärderliga insatser av islamofobi. Det hotar att underminera allt de byggt upp. 

I tider av desinformation och polarisering fungerar sådana ledare som socialt klister mellan grupper och staten. Det är ett arbete präglat av respekt och tillit. På gräsrotsnivå bygger de den sammanhållning som är grunden för trygghet och säkerhet. Men i en tid av ökande splittring väcks frågan om svenskhet allt oftare. 

Vem är egentligen en sann Sverigevän?

Ett framstående exempel är Nabil Abdulmajid och Islamiska förbundet, som vid flera tillfällen visat ledarskap i kritiska situationer. 

2021 spreds falska påståenden om att svenska socialtjänsten kidnappade muslimska barn för att omvända dem till sekularism eller kristendom. 

Genom dialog och folkbildning kunde Nabil Abdulmajid och hans organisation korrigera desinformationen, lugna oron och stärka samhällets tillit. Detta skyddade inte bara muslimska grupper från manipulation, utan förhindrade också desinformationskampanjens succé – kampanjen blev ineffektiv. 

Även när koranbränningar väckte ilska mötte Islamiska förbundet provokationerna med ett budskap om lugn och dialog. Nabil Abdulmajid påminde om att Koranens verkliga värde är andligt och inte kan förstöras av fysiska handlingar.

– Vi var tvungna att tänka kreativt för att ändra narrativet. Koranen är något vi bär i hjärtat. På så sätt är det ingen provokation om någon bränner den, berättar Nabil Abdulmajid.

Demonstrationen mot koranbränningarna som anordnades kort därefter blev allt annat än våldsam och mynnade istället ut i fredlig protest och dans.

– Efter ett tag började alla dansa bort från koranbrännaren, som stod ensam kvar. Det var en kraftfull symbol för att hat aldrig kan vinna över kärlek och förståelse, säger Nabil.

När det stod klart att Israel skulle delta i Eurovision Song Contest i fjol befarade både Malmö stad och polis att de demonstrationer som anmäldes av propalestinska demonstranter skulle bli våldsamma. 

Men även här lyckades Nabil Abdulmajid, tillsammans med omkring 300 personer med högt förtroende inom den bredare muslimska rörelsen, etablera ett ideellt säkerhetsnätverk – som såg till att demonstranterna förblev lugna. Abdulmajids insatser hyllades av polis och Malmö stad och uppmärksammades i media.

Trots att sådana hyllningar sänder en tacksam signal är de inte tillräckliga för att faktiskt belöna communityledare som Nabil Abdulmajid för sitt ovärderliga ideella arbete. 

Det minsta han, och vi, förtjänar är en seriös politik som motarbetar islamofobin i grunden. Utan ett genuint motstånd mot diskriminering och hat riskerar vi att förlora de ledare som med kärlek till Sverige och dess framtid bygger broar, skapar trygghet och stärker demokratin.

– Jag gör det här av kärlek till Sverige. Det är mitt hem, vårt hem, och vi ska hålla det fritt från kaos, säger Nabil Abdulmajid. 

En fortsatt ökning av islamofobin skadar inte bara det muslimska communityt, utan hela samhället. Utan det arbete som Nabil Abdulmajid och andra utför riskerar vi ännu mer splittring, och att desinformationskampanjer och provokationer får större genomslag – vilket undergräver tilltron till staten. 

Sann Sverigevänlighet handlar om att värna landet, dess trygghet och dess demokratiska värderingar. För ett tryggt och sammanhållet Sverige är det muslimska ledare som Abdulmajid som visar vad det verkligen innebär att vara en Sverigevän.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.