Ledarkolumn
Somar Al Naher: Svenska företag ska inte sponsra Elon Musk
Dagens ETC
Att svenska företag inte är mer varsamma kring den giftiga kombinationen av Musk och Trump är oroväckande. Tvärtom ser vi hur företagen lägger sig platta och till och med stöttar dessa män ekonomiskt.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Somar Al Naher
Text
Svenska företag är osolidariska. Medan de flesta av oss förfasas över utvecklingen i USA strösslar bolagen pengar över Donald Trump – och fortsätter att köpa bilar av Elon Musk.
Flaggskeppet Ericsson gav 5,5 miljoner kronor till Trump i samband med att han svors in som president. Spotify donerade motsvarande 1,7 miljoner kronor.
De tidigare ägarna till Internationella engelska skolan, Hans och Barbara Bergström, som gjort sig snorrika på skolpengen, har skänkt över två miljoner kronor till republikanska kandidater i USA.
Intresset ljuger aldrig, som man brukar säga.
Nyligen avslöjade Dagens Arbete att flera svenska företag har fortsatt att köpa Teslas bilar trots att flera fackförbund är i konflikt med bilföretaget. Vad som är särskilt anmärkningsvärt är att flera av dessa svenska företag har avtal med facket.
Låt oss backa bandet. Sedan 27 oktober 2023 har fackförbundet IF Metall varslat om strejk mot Tesla.
Att arbetare har rätt att organisera sig och teckna kollektivavtal är helt centralt för den svenska arbetsmarknaden. Det är så vi kan säkerställa schyssta arbetsvillkor och löner som går att leva på.
Till skillnad från de flesta andra länderna i Europa går vi inte lagvägen för att få företagen att teckna kollektivavtal. I stället har vi en modell där arbetsmarknadens parter ska komma överens utan statens inblandning.
Men Tesla har vägrat teckna ett kollektivavtal för sin verksamhet. För kapitalisten Elon Musk är det en principsak, som om och om igen uttryckt sig kritiskt mot fackföreningsidén. Poängen är att fortsätta kunna styra över människors liv.
Flera fackförbund har stöttat IF Metalls strejk genom sympatiåtgärder. Det är till och med unikt i svensk historia att så många fackförbund medverkar i en och samma konflikt.
Trots strejken och Teslas vägran att tillmötesgå facket blev 2024 ett nytt rekordår för bilmärket i Sverige och det blev till och med landets tredje mest sålda märke. Över hälften av bilköpen står det svenska näringslivet för, i form av tjänste- och förmånsbilar.
Valet av Donald Trump i USA påminner om hur farligt det är med den ökade maktkoncentrationen, där kapitalet och politiken smälter samman. Utvecklingen är ett hot mot demokratin och riskerar att göra arbetare ännu svagare och ge dem ännu mindre att säga till om framöver. Trumps närmaste man Elon Musk har nu blivit ännu mäktigare tack vare relationen med presidenten.
Nyligen kunde vi se hur Musk hälsade på sin publik med nazistliknande heilanden. Och förra helgen talade han via videolänk på ett valmöte med högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Inför tusentals AfD-anhängare sa han bland annat:
”Ni är verkligen det största hoppet för Tyskland. Jag tror att det är viktigt att människor (i Tyskland) ska vara stolta över att vara tyskar.”
Sedan fortsatte han att tala negativt om mångkultur. Mellan raderna menade han att Tyskland ska vara stolt över sin historia och storhetstid, att de nya idéer om mångkultur hotar landet. Musk är alltså inte bara en kapitalist – han vill med sina pengar påverka politiken i USA och i andra länder, och han har resurserna.
Att svenska företag inte är mer varsamma kring den giftiga kombinationen av Musk och Trump är oroväckande. Tvärtom ser vi hur företagen lägger sig platta och till och med stöttar dessa män ekonomiskt.
Som Johan Jenny Ehrenberg skriver om det amerikanska presidentvalet och de svenska företagen som pumpar in pengar till presidenten: ”Vi är tillbaka till kapitalismen under 1800-talet där industribaroner och bankmän styrde politiken direkt. Den demokratiska fernissan försvann på någon vecka.”
Somar Al Naher
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.