”Den långsiktigt bästa lösningen vore antagligen att släcka ner det svenska skolexperimentet en gång för alla och ta den skadeståndskostnad det skulle medföra. Men ingen regering oavsett partifärg verkar vara beredd att överväga den lösningen.
”Det var den tidigare ledarskribenten på Expressen, Anna Dahlberg, som sa det. Sedan blev hon statssekreterare hos Ulf Kristersson (M), jag tror hon efterträdde självaste PM Nilsson. Men efter det har man inte hört mycket från henne.
Arbetar hon hårt i regeringens innersta krets för att avsluta det unika och vanvettiga skolexperiment som pågått i årtionden och som gett oss segregation, glädjebetyg och berikande av friskoleägare via våra gemensamma skattepengar?
Jag hoppas hon gör det.
Nyligen skaffade sig miljardären Roger Akelius aktieinflytande i Academedia. Han deklarerade då att han helst inte vill se någon aktieutdelning, varvid Academedias aktie föll som en sten på börsen. Vad vill han? Ingen vet. Men det han rycks drömma om är att skapa renodlade privatskolor i Sverige, alltså skolor där föräldrar betalar hela avgiften för sina barn, utan offentligt stöd. Den drömmen lär inte realiseras. Men skulle det ske finge vi ganska snabbt se ett än mer fördjupat klassamhälle.
Det goda med hans utspel är att det helt tog udden av friskolelobbyns argument att friskolorna måste få göra vinst och att det i längden ska vara bra för eleverna. Och inte bara det: Ägaren stoppade några dagar senare aktieaffären! Akelius riskerade ju att omintetgöra en lukrativ business.
Men framför allt visar denna parodiska affärsverksamhet med skolor hur absurd hela situationen blivit. När skolor kan köpas och säljas har en grundläggande idé med skolan skjutits i sank. Skolans värde degraderas när den hamnar på en marknad. De värden som skolan ska förknippas med bör inte ha det minsta med affärsverksamhet att göra.
Så vi är tillbaka hos Anna Dahlberg: Släck ner detta experiment med skolan! Det har räknats på hur mycket eventuella skadestånd till ägarna kan kosta staten och summan landar någonstans på 20-35 miljarder. I förhållande till den låga statsskuld svenska staten har – unikt låg jämfört med de flesta staters – är det ingen stor summa. Om det offentliga tar över friskolorna rör det sig om en engångssumma – och personal och lärare finns ju kvar – som verkligen är värd att betala för att slippa de återkommande problemen med marknadsskolan.
Överraska alla med att avsluta skolexperimentet!
Och här är min poäng, som alltså är ett värdefullt råd till sittande statsminister: Överraska alla med att avsluta skolexperimentet! Ett sådant steg kan bli den valvinnare som högerregeringen behöver till nästa val. Det tar udden av den rödgröna oppositionen samtidigt som få borgerliga väljare lär bli upprörda – opinionsmätningar visar att även en majoritet borgerliga väljare ogillar idén med vinster i skolsektorn. Som snabbutredare av detta historiska steg kunde ju Handelshögskolans rektor utnämnas, han är redan en stark kritiker av de glädjebetyg friskolesystemet skapar och som gör att många elever som går på denna prestigeskola inte borde gå där.
Säkerligen skulle ett avskaffande av friskolorna innebära betydande smärtor för statsministern personligen; han har vänner inom marknadsskolan som nog skulle bli förbannade (öäs Marcus Larssons och Åsa Pleisners bok ”De gränslösa: en bok om politikers skolaffärer”). Men han skulle med ett sådant beslut ta ifrån oppositionen mycket av dess kraft, lämna den häpen, samtidigt som han visar att han vågar stå för ett allmänintresse.
Rent ideologiskt vore det också i linje med mycket av den konservativa ideologi som Moderaterna numera står för. Borde inte varje reklamblad för en friskola i huvudet på en verkligt konservativ människa utgöra ett vanhelgande av idén om kunskapens och bildningens värde?
Om Kristersson är beredd att ta detta steg och avskaffa friskolorna – då kanske han inte får min röst, men han får min respekt.