I världens största fängelse får inte en sekund passera obevakad. Och dödandet sker på bekvämt avstånd för världens mest intensiva kolonialstat.
Men det försiggår också annat.
Nyligen har nämligen forskaren Shourideh C. Molavi, verksam på Forensic Architecture vid University of London, gjort en upptäckt. Genom ett flera år långt fältarbete i Gaza har hon dokumenterat hur israeliska militärflygplan sprejar glyfosat av märket Roundup på den egna sidan gränsen.
Innan glyfosatet – ett sorts bekämpningsmedel – sprejas, bränns ett däck som producerar ett svart moln. Om molnet färdas in i Gaza med vinden skrider de israeliska planen till verket. När glyfosatet sprids över Gazas fält orsakar det allvarliga skador på plantor – tysta vittnen till vad Molavi kallar Israels eko-kolonialism.
Hela skördar kan slås ut. Det visar sig också att Israel tajmar sprejandet så att det sker innan varje skördesäsong. Så omöjliggörs Gazas försök till ekonomisk självständighet – och så konsolideras Israels förmåga att skapa svält med ett knapptryck.
WHO:s International Agency for Research on Cancer (IARC) har bedömt att glyfosat troligen är cancerframkallande. Värt att notera är dock att IARC:s uppgift är att bedöma faran att ett ämne kan orsaka cancer oavsett exponeringsväg och användningssätt.
Substansen har granskats i flera instanser inom EU, FN och USA, där man kommit fram till att glyfosat inte anses utgöra en cancerrisk.
USA och EU har gått på den senare linjen och tillåter därför glyfosat. I några enskilda länder är dock medlet förbjudet. I Sverige är det tillåtet i industriellt jordbruk, men förbjudet i privata trädgårdar, på skolgårdar och på kolonilotter.
USA har tydligt avvisat kritiken mot glyfosat, bland annat genom att från regeringshåll kallat studier som kritiserat glyfosat för ”ovetenskapliga”.
När sociologen Amalia Leguizamón från Tulane University gjorde fältarbete i Pampas, Argentina, märkte hon att nästan alla småbönder hade slagits ut till förmån för storbönder. Och alla odlade en enda gröda: sojabönor, genmodifierade för att stå emot effekterna av Roundup.
De genmodifierade bönorna producerades dessutom av samma företag som producerade Roundup, alltså bekämpningsmedlet. Företaget, Monsanto, är amerikanskt. Samma företag uppfann Agent Orange, ämnet som sprejades av USA under Vietnamkriget.
Idag har Monsanto sålts till det enorma tyska läkemedelsföretaget Bayer, som har stort inflytande i EU. Samma affärer fortsätter under ny flagg.
Argentinsk statlig media har länge hyllat Monsanto. 2012 kallade man deras nya version av de genmodifierade sojabönorna, Roundup Ready 2, för framtidens gröda. Jordbruksministern höll ett stort tal till Monsantos ära. Samma sak hände 2005 och 2007.
Det är inte konstigt. Sedan 1996, då Argentina medvetet skiftade sin jordbrukssstrategi – med genmodifierade sojabönor i centrum – har landets tillväxt ökat. Men som så ofta har tillväxten nästan enbart gått till de rikaste, speciellt till de med affärskopplingar till USA.
Glyfosatet sprids från flygplan och förstör jordens kvalitet efter några års användning. Storföretagen går vidare till nya betesmarker och deras plötsliga avsked förvandlar samhällen till spökstäder.
Det gamla jordbruket – mjölkbönder och deras familjer – slås ut, och människor svälter. Vissa försöker köpa sojafrön och glyfosat från Monsanto, men kan inte bruka dem effektivt.
Samma problem återfinns i flera delar av Globala Syd. Stora koalitioner av bönder, studenter, forskare, och arbetare har gått ihop i nationella och internationella rörelser för att protestera mot användningen av glyfosat.
Men USA fortsätter förneka dess skadliga effekter, bland annat på grund av lobbying från Monsanto. Samma sak gäller EU.
Sanningen är att dessa koloniala beteenden lär breda ut sig alltmer i takt med att klimatkrisen förvärras. Maten blir dyrare i Globala Nord, så glyfosatet sprejas i Globala Syd. “Vi” importerar billigt – “de” behöver köpa sina egna produkter dyrt.
Man kanske kan tänka att alla bara borde börja med glyfosat-resistenta bönor – men glyfosatet skadar som sagt hela miljöer. För de som inte bor där de odlar rullar pengarna in. I deras skugga skapas ödemarker och arbetslöshet.
Och nu har det alltså upptäckts att Israel sprejar glyfosat som en form av krigföring. Molavi noterar även att metoden strider mot Genèvekonventionen från 1949 och tillägget från 1977.
Krigsbrott är, förvisso, rutin vid det här laget. Dödandet i Gaza pågår i en rasande takt. Men döden kan också vara långsam och nästintill osynlig. Det långsamma kvävandet av markens liv kräver också vår uppmärksamhet – och vårt motstånd.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs att glyfosat är förbjudet i Sverige. Det gäller i privata trädgårdar, på skolgårdar och på kolonilotter, men inte i industriellt jordbruk. Förtydligande har även gjorts gällande IARC:s bedömning av ett ämne som cancerframkallande.