Dagen är så pinsamt klyschig.
Röda rosor. Röda hjärta. Nallebjörnar. Kille uppvaktar tjej. Snark.
Men kärlek som kraft borde vi däremot prata mycket mer om. Om man ska tro forskning är social interaktion en av de viktigaste faktorerna för ett friskt och hälsosamt liv.
I världens längsta studie från Harvard som startade 1938 och som pågår än idag har forskare undersökt vilka faktorer som ger människan ett gott liv. Forskarna har följt tusentals personer och närstuderat dem i allt från yrkesval, ekonomi, till fysisk och psykisk hälsa.
Till att börja med bestod urvalet endast av vita män, främst Harvard-studenter. Senare lade man till en grupp som kom från Bostons mest fattiga och utsatta område. Med tiden adderades fler grupper, bland annat männens fruar och sedan deras barn och nu är man inne på tredje generationen.
Förra året kom sammanställningen. I boken “The Good Life: Lessons From The World’s Longest Scientific Study of Happiness” förklarar forskarna att de människor som har varma, goda relationer till andra är också de som är mest hälsosamma och lever lyckligast. Resultatet var överraskande: sociala relationer påverkar vår hälsa till och med mer än pengar. De som vid 50-årsåldern uppgav att de var tillfreds i sina relationer hade också bäst hälsa vid 80.
God ekonomi ger oss visserligen bättre förutsättningar men det påverkar vår lycka bara upp till en viss nivå. När pengar börjar handla om status och prylar slutar det också ha betydelse för vårt välbefinnande.
Ofrivillig ensamhet däremot gör ont och har en fysisk påverkan på kroppen. Det påverkar vårt immunsystem, vi sover sämre och är mer känsliga för smärta. För äldre kan ensamhet vara dubbelt så ohälsosamt som kraftig övervikt. Sociala relationer å andra sidan minskar risken för depression, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar och hjälper oss att återhämta oss snabbare från sjukdomar.
En förklaring handlar om stress som faktor. Forskarna menar att stress påverkar vår hälsa negativt och sociala relationer reglerar stress. Vi kan alla relatera till känslan av lättnad efter att ha pratat med en vän när något jobbigt har hänt oss. Det är lättare att släppa taget om en konflikt på jobbet när man fått prata ut med någon man litar på.
Av samma anledning kan dåliga relationer öka stressen i våra liv och därmed påverka hälsan negativt. Det gäller både på jobbet och i det privata.
Poängen är att vi behöver social interaktion.
Nu kanske många som lider av ofrivillig ensamhet blir oroliga och tänker att det är kört. Men studien visar att det aldrig är för sent att utveckla relationer och framför allt måste det inte vara parrelationer. Poängen är att vi behöver social interaktion. Ett kort samtal med kassörskan, hemtjänstpersonal som stannar upp och frågar hur man mår, en fotbollstränare som får barnen att känna sig sedda, att växla några ord med grannen i trapphuset är exempel på sådant som har inverkan.
Vi spelar alla en viktig roll i en annan människas liv och vice versa.
Så du kan med gott samvete skippa röda rosor, men ring en vän eller stanna upp och prata med en annan medmänniska. Det kommer göra större skillnad.