Och då talar jag inte om de våldsamma israeliska huliganerna i Amsterdam, utan om den förhållandevis lilla gruppen svenska fotbollssupportrar som kom att sätta sitt sigill på fotbollssäsongen 2024 med så kallade knallskott och avbrutna matcher.
Om vi backar bandettill februari i år så enades 36 svenska ultrasgrupperingar – de allra mest hängivna supportarna – om en gemensam kommuniké över laggränserna: ”Pyroteknik ska inte kastas in på fotbollsplan eller mot supportrar, spelare eller funktionärer på arenan”.
Ett löfte somlänge såg ut att hålla och få önskad effekt – fram till säsongens avslutande omgångar, och ytterst Stockholmsderbyt mellan Djurgårdens IF och Hammarby IF. En match som polisen avbröt i matchminut 76, med anledning av inkastad pyroteknik, närmare bestämt knallskott och fyrverkerier.
Att matcher avbryts är ingenting nytt. Det finns protokoll att följa, där upprepade ordningsstörningar leder till så kallade matchmöten mellan arrangör och polis för att garantera säkerheten på arenan.
Vanligtvis återupptas matchen efter tio-femton minuter med en skarp varning om att fortsatt stök kan leda till att matchen avbryts helt och hållet. Det som skiljde sig denna gång var att varningen aldrig kom, och att polisen – trots att ovan nämnda supportrar redan lämnat arenan i protest – valde att dra in arrangörens tillstånd och upplösa evenemanget. Med andra ord: inte spela klart matchen.
Ett beslut som såklart väckte reaktioner, inte minst från Hammarby och säkerhetschef Göran Rickmer, som dock inte var särskilt förvånad över polisens beslut.
Polisen valde att kraftsamla just som Anders Hübinette, särskild utredare åt regeringen, tagit plats på läktaren.
– Vi har fått de här signalerna hela veckan från polisen, det har läckt ut därifrån att man kraftsamlar för att sätta ner foten och visa framfötterna, sa han till Fotbollskanalen då.
Och visst är det väl ett lustigt sammanträffande ändå att polisen valde att kraftsamla just som Anders Hübinette, särskild utredare åt regeringen, tagit plats på läktaren.
Ulf Kristerssons regering har nämligen tillsatt en särskild utredning för att – håll i er nu – skärpa straffen för ordningsstörningar på fotbollsläktarna, och ge polisen ännu större befogenheter att slå ned på fotbollspubliken. Utredningen förväntas vara klar i mars 2025.
Svensk polis har länge intagit en försiktigt antagonistisk hållning till fotbollen, vilket har tagit sig uttryck i allt från oproportionerliga tvångsåtgärder och den så kallade ”Villkorstrappan” till pseudovetenskapliga tester av pyroteknik i containrar. Allt för att förstärka bilden av att ”fotboll är farligt” och att ”ingen vågar gå på fotboll längre”.
Samtidigt harsupporterkollektivet onekligen gjort sig själva en stor björntjänst genom att bryta mot sin egen kommuniké. Självrannsakan är nödvändig, och säsongsuppehållet kommer därför väldigt lägligt för ett matchmöte supportergrupperna emellan.
Annars riskerar svensk fotboll att följa Danmarks exempel, där man nyligen förbjöd bortasupportrar på derbymatcher på grund av ordningsstörningar. Detta trots att den danska ordningsutvecklingen kring fotbollen i stort varit positiv, enligt polisens egna siffror, och dialogen mellan fotbollssupportrar och polis beskrivits som en stor framgång.
Mitt i dessa mörka moln mår svensk fotboll dock bättre än på länge – kanske bättre än någonsin. Den allsvenska herrfotbollen lockade över 2,5 miljoner besökare 2024, vilket är ett nytt publikrekord. AIK snittade över 28 500 på sina hemmamatcher, också det ett nytt allsvenskt rekord. Inte illa för en farlig sport som ingen vågar gå på.
För kontext: När jag själv började gå på fotboll runt millennieskiftet låg motsvarande snitt för samtliga lag på runt 9 000 besökare per match.
Dessutom står vifortsatt upp för föreningsdemokratin, 51-procentsregeln och en fotboll fri från VAR – något som många runt om i fotbollsvärlden sneglar avundsjukt på. Det är också värt att komma ihåg när historien om allsvenskan 2024 ska skrivas, och något jag kommer att ta med mig nu när serien går i vintervila.
Det kan ingen polis ta ifrån mig.