I torsdags åtalades en kvinna och hennes exman för illegal sexhandel som ska ha pågått på en massagesalong i Kristianstad mellan 2020 och 2023. 250 män är misstänkta för sexköp efter att polisen avslöjat den stora bordellhärvan.
Kvinnan som äger salongen ska ha lockat andra kvinnor via Facebook genom annonser och löften om arbete med massage. En del har kommit till Sverige på turistvisum men väl på plats har kvinnorna utsatts för psykisk press i syfte att sälja sig.
Några av kvinnorna har bara befunnit sig i Sverige under en avgränsad tid och sovit på själva salongen. Det säger något om beroendeförhållandet till ägarinnan.
50 av de misstänkta har kallats till förhör. Resterande 200 kommer bli kontaktade av polisen så småningom.
Men vilka är de här männen? I debatten hör man ibland att män som köper sex gör det för att stilla sin ensamhet. Men flera av männen som polisen hunnit förhöra är gifta och deras yrken är allt från svetsare till högt uppsatta chefer.
Simon Häggström, polis som arbetar med prostitution är kanske den som bäst formulerat vad som förenar män som köper sex:
”Detta är en grupp som många gånger inte ens skulle snatta en kexchoklad från Ica, men som inte har några problem med att ha sex med en gråtande rumänska."
Kristianstad är inte unikt. För ett år sedan avslöjades en bordellhärva på Östermalm i Stockholm. Även här stod hundratals män misstänkta för sexköp på en massagesalong. I Falun slog polisen till mot en salong där 200 personer misstänks för att ha köpt sex.
I Göteborg larmade polisen förra året om att män i staden köper sex på lunchrasten och i vissa fall har låtit arbetsplatserna betala genom friskvårdsbidraget.
Det sker med andra ord i alla områden i landet och männen är både högutbildade och lågutbildade.
I januari i år fyller sexköpslagen 25 år. Det var 1999 som Sverige var först i världen med att införa en lagstiftning som kriminaliserade köp men inte försäljning av sexuella tjänster. Eftersom den som köper är i maktposition. Hade vi inte haft köpare skulle det inte finnas säljare.
Lika viktigt är det sociala ansvaret.
Lagen är viktig, liksom att polisen måste få mer resurser. Men lika viktigt är det sociala ansvaret. Enligt forskningen är den som betalar för sex ofta mer orolig för de ”sociala konsekvenserna” än att det är olagligt eller att ”personen i prostitution är utsatt”, säger Sofie Kindahl utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
En oroväckande trend är att stödet för lagen minskar bland män. Enligt en opinionsundersökning gjord av Novus på uppdrag av Sveriges Kvinnoorganisationer tycker 91 procent av svenska kvinnor att det ska vara olagligt att köpa sex. Medan endast 63 procent av männen tycker samma. Jämfört med år 1999 när lagen infördes, då var 81 procent av kvinnor positivt inställda och 70 procent av männen. Även om det endast är en undersökning så hakar den i det växande politiska gapet mellan könen som vi sett under ett antal år nu.
Jämställdhet är inget som kan tas för givet och varje generation måste lära sig att bryta gamla könsnormer. Därför är Jämställdhetsmyndighetens kampanjen ”Låt inte tystnaden tala” så viktig för att den lyfter myten om samtycke. En och en annan kanske tänker: Vad är problemet om den som betalar och den som tar emot betalning är överens?
Men som myndigheten skriver:
”Sex ska bygga på samtycke. Det betyder att det ska vara lustfyllt, ömsesidigt och frivilligt. Sex ska kännas bra både före, under och efter – för alla iblandade. Om personen inte vill ha sex med dig utan ersättning är det inte samtycke.”