Liberalernas partiledare Johan Pehrson hoppas att barn ska öka sin läsförståelse genom att tiktoka mindre och läsa fler böcker.
Han borde föregå med gott exempel och sluta twittra. För han behöver också bättra på sin läsförståelse. Förra veckan tog han till X för att berätta om sin storslagna vision:
”Internationella studier visar att 47% av barn tappar i sin läsförmåga under sommarlovet. Barnen som har svårast med läsning tappar mest. Därför föreslår Liberalerna idag att unga ska få en sommarbok. Det blir ett sätt att hålla uppe läsningen och en motvikt till Tiktokandet.”
När jag kollar upp siffran får jag fram en studie från Scholastic och där står det inte alls att 47% av barnen tappar i läsförmåga under sommaren. Utan att 47% av föräldrarna inte är bekanta med fenomenet ”summer slide” som kan översättas till "sommarlovsförlust” i läsning. Detta fenomen beskriver den nedgång i läsförmåga som kan uppstå hos barn under sommarlovet när de inte regelbundet utövar sina läsfärdigheter.
Liberalernas intention är inte fel, både barn och vuxnas läsande går ner.
Just därför är den så kallade ”åtgärden” skrattretande. Pehrson föreslår en symbolisk handling i form av en sommarbok och tror att han ska bli hyllad för det. Dessutom vill han ta åt sig äran för idéer som redan finns.
På X lät reaktionerna inte vänta på sig. Någon skriver:
””Sommarbok”? Vad betyder det ens? Vartenda bibliotek har läsfrämjande åtgärder redan.”
En annan skriver:
”Snälla säg att du skojar. Finns redan ett koncept som heter Sommarboken (har funnits sen jag var ung och finns fortf). Finns på massvis av bibliotek för att främja läsandet. Barnen läser 5 böcker och får välja en bok som belöning! Promotea biblioteken som gör ett grymt jobb!”
Reaktionerna handlar om att gemene man vet att folk- och skolbiblioteken utgör kärnan i ett land som läser. Och här skär det sig mellan ord och handling från våra politiker.
De senaste 20 åren har mer än vart fjärde folkbibliotek lagts ned och endast 39 procent av landets elever har tillgång till ett skolbibliotek.
Men bibliotekens verksamhet slaktas inte bara genom nedläggning. Flera kommuner hyvlar i budgeten och ger så lite pengar att det går ut över bibliotekens uppdrag och möjlighet att ge god service.
Tidningen Biblioteksbladet visar i en ny undersökning att åtta av tio folkbibliotek får försämrad ekonomi under 2024. Och det är inget som är nytt, utveckling har pekat åt samma håll de senaste 20 åren. Biblioteken har inte fått hänga med i kommunens kostnadsuppräkning och halkat efter i jämförelse med andra kommunala verksamheter. I praktiken tvingas biblioteken till åtstramning.
Staten kan göra mycket för att stötta. Bland annat se till att folkbiblioteken får permanenta statliga stöd så som Kulturrådet föreslår.
I ljuset av denna utveckling är det inte konstigt att folk blir provocerade av Pehrsons ”satsning”. Men detta är vad vi får med en twittrande politiker som mest verkar köra på ”känsla” och skjuta från höfterna.