Att prata om psykisk ohälsa har blivit allt vanligare och mindre skamfyllt. På kultursidorna diskuteras just nu effekten av antidepressiva läkemedel, för att komma med ett exempel. Men en grupp är fortsatt osynlig i debatten och det är män i arbetaryrken.
En studie från Göteborgs universitet som presenterades i höstas visar att svenska byggnadsarbetare har ökad risk för självmordsförsök och självmord jämfört med andra.
Och det här är inte ett enbart ett svenskt fenomen. I USA och Storbritannien är siffrorna än högre. För några år sedan kom en rapport som visade att byggnadsarbetare hade de högsta självmordstalen i Storbritannien, fyra gånger högre än genomsnittet av befolkningen.
En förklaring är att psykisk ohälsa i byggbranschen inte alltid tas på allvar även om forskarna menar att det håller på att förändras. I nuläget finns det dock fortsatt starka normer och förväntningar på att män ska bita ihop.
Arbetet i byggbranschen är alltmer tidspressad, byggprojekt ska bli klara på kortare tid och helst till lägre kostnader. Kombinerat med bristande kontroll, inte minst hos underentreprenörer, ökar det risken för stressrelaterade besvär, skador och olyckor.
Alla deltagare i studien från Göteborgs universitet uppger att byggbranschen blivit alltmer hektisk på grund av kortare deadlines och ökade krav. Framför allt lider män som drabbats av långvarig fysisk smärta av psykisk ohälsa.
På grund av det tunga arbetet dras många med värk i axlar och rygg och enligt fackförbundet Byggnads visar tre av fyra byggnadsarbetare på symptom från vibrationsskador. Nästan uteslutande alla arbetare använder maskiner som vibrerar.
Jobbar man för länge med vissa verktyg påverkar det till slut nerverna i händerna, vilket kan orsaka problem som domningar, stickningar, värk och ökad köldkänslighet. Majoriteten av byggnadsarbetarna har tecken på skador. Vad som är riktigt sorgligt är att över hälften av byggnadsarbetarna under 30 år upplever symptom.
Om man då befinner sig i en miljö där det är svårt att prata om smärta och besvär, eller har svårt att påverka sin situation kan det leda till att man sluter sig och försöker lösa problemen på egen hand. I studien från Göteborgs universitet uppger deltagarna att många arbetare bedövar smärtan med överkonsumtion av alkohol och värktabletter.
För att komma åt problemet har Byggnads tillsammans med experter från Karolinska institutet tagit fram kunskapsmaterial som rör psykisk ohälsa.
Men till syvende och sist är det arbetsgivarens ansvar att se till att både den fysiska och psykiska arbetsmiljön fungerar. Trots det uppger nästan fyra av tio skyddsombud att det saknas beredskap eller handlingsplan för att ta hand om psykiska besvär.
Forskningen är viktig, den kan peka på brister och vilka faktorer som påverkar. Varje självmord är ett för mycket.