Ledarkolumn
Somar Al Naher: Alla människor kan göra skillnad för någon annan
Dagens ETC
Oavsett om man firar jul eller inte är högtiden en påminnelse om att vi spelar roll för andra. Vi kanske inte kan förändra världen, men vi kan göra skillnad i vår direkta närhet.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Somar Al Naher
Text
I juletider tänker jag alltid på vår granne på Gotland. Min familj var nya i Sverige, vi hade precis fått uppehållstillstånd och var nyinflyttade på ön. Vi hade inte koll på svenska traditioner och än mindre på julfirande.
Vår granne Marita knackade på hos oss dagarna innan och sa att vi var välkomna hem till henne på julafton. Det var ett knytkalas och vi hade med oss hummus och kibbe, sådant vi var bekanta med.
Väl på plats introducerades vi till det svenska julbordet med sill, potatis och köttbullar. Mycket av maten var märklig tyckte vi barn, inte minst sillen, en fisk som simmar i en söt lag.
I andras ögon var kanske grannens handling liten, men för oss gjorde den all skillnad i världen. Vi kändes oss mindre ensamma, vi fick vänner för livet och blev en del av en gemenskap.
Ibland tror folk i min närhet att de är till besvär om de ber om hjälp. Men många glömmer att människor mår bra av att känna sig behövda. Att få hjälpa till ger känslan av att man gör skillnad i någon annans liv. Även vetenskapen bekräftar det: att göra något för andra stärker inte bara välbefinnandet hos den som tar emot utan även den som ger.
Att människan kan tillverka ”lyckohormonet” oxytocin tror forskare är tecken på att människan är gjord för att vara social och inte enbart tänka på sig själv eller leva isolerat. Annars skulle vi inte ha haft det hormonet. Det utsöndras nämligen vid beröring, men också när vi är snälla mot andra och när andra är snälla mot oss. Oxytocin lindrar smärta och gör oss mindre stressade.
Forskning på snällhet har visat att vi mår bättre redan vid små handlingar. Till exempel när vi pratar med en främling, håller upp dörren, skänker lite pengar, eller bara ler mot en förbipasserande.
I världens längsta studie från Harvard har forskare undersökt vilka faktorer som ger människan ett gott liv. De har följt tusentals personer och närstuderat dem i allt från yrkesval till kärleksrelationer.
Resultatet har sammanställts i boken The Good Life: Lessons From The World’s Longest Scientific Study of Happiness. Kortfattat kan man säga att de människor som har varma, goda relationer till andra är också de som har bättre hälsa och lever lyckligast.
Resultatet var överraskande tydligt: sociala relationer påverkar vår hälsa mer än pengar. De som vid 50-årsåldern uppgav att de var tillfreds i sina relationer hade också bäst hälsa vid 80.
Året som nu går mot sitt slut har varit kantat av fruktansvärda nyheter om krig och död. Många av oss känner sig maktlösa inför det som händer.
Oavsett om man firar jul eller inte är högtiden en påminnelse om att vi spelar roll för andra. Vi kanske inte kan förändra världen, men vi kan göra skillnad i vår direkta närhet. Och det i sin tur ger ringar på vattnet.
God jul!
Somar Al Naher
Text
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.