Hoppa till innehållet

Ledarkolumn

Signe Krantz: Åkesson ska inte kunna sätta riksdagen ur tjänst

”Svenskar älskar frihet, på vårt eget lite sossiga vis”, skriver Signe Krantz

”Svenskar älskar frihet, på vårt eget lite sossiga vis”, skriver Signe Krantz

Bild: Pontus Lundahl/TT (montage)

Dagens ETC

När man vill ändra grundlagen borde det vara för att stärka folket, inte politikerna. Tyvärr innebär flera av de föreslagna ändringarna i grundlagen motsatsen.

Det här är en ledarkolumn.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är svårt att hålla koll på alla förändringar som Tidöregeringen vill göra i grundlagen. Förslagen är gömda i snåriga processer, krångligt språk och det finns ingen seriös opposition mot dem. Enkla lösningar på svåra problem verkar vara mer intressanta än det långsiktiga arbetet som demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet kräver.

Det är naivt att tro att alla framtida regeringar kommer använda utökade befogenheter med ansvar. Grundlagen ska skydda folket från politikerna, inte låta politiker utöva mer makt på människors bekostnad. Det är dags för progressiva och liberaler att enas om en grundlag som sätter demokrati, frihet och rättssäkerhet i första rummet.

Trots skilda samhällsvisioner är man är överens om ett par saker: människan växer när hen är fri och man kan inte förutsätta att staten alltid är god.

Snart kommer riksdagens grundlagskommitté med sitt betänkande. Den vill att Sverige ska kunna återkalla medborgarskap och förbjuda medlemskap i kriminella nätverk. Det kan låta rimligt när det handlar om terrorister eller medhjälpare i gängvåld. Men att beröva någon ett medborgarskap och att göra vissa möten olagliga är allvarliga åtgärder. Frågan är vem som bestämmer vilka som är terrorister och vilka nätverk som är kriminella.

Att den även föreslår rätt till domstolsprövning och starkare skydd mot diskriminering är en svag tröst. Under mandatperioden har nämligen en annan utredning föreslagit att polisen ska kunna neka demonstrationstillstånd med hänvisning till “rikets säkerhet”. Det är riskabelt om polisen ska göra utrikespolitiska bedömningar och politisk kortsiktighet får styra vad folket får protestera emot. En tredje utredning föreslår att regeringen ska kunna utlysa undantagstillstånd utan riksdagens samtycke. Tänk er den makten i handen på din värsta fiende.

När man vill ändra grundlagen borde det vara för att stärka folket, inte politikerna. Det händer också ibland, men ofta med baksidor.

Sverige har en fantastisk politisk kultur som fungerar så länge som alla lovar att vara snälla mot varandra. Men vi kan inte räkna med att det fortsätter att gå bra när högerextremismen växer och förtroendet för demokratin sjunker.

Den nyliberala tankesmedjan Timbro skrev på DN Debatt att grundlagen brister när det gäller skyddet för den enskildes rättigheter (även om de också smyger in försök att undergräva den svenska modellen). Adam Danieli, jurist och rättsstatsansvarig på Timbro, har rätt i att grundlagen bör skydda mot förnedrande, omänsklig behandling och mot utlämning. Ifall Sveriges grundlag hade starkare skydd för enskilda hade vi kanske aldrig fått antispionerilagen, ohämmad övervakning med drönare och kameror eller isolering i fängelser.

En starkare grundlag är ingen garanti mot auktoritär politik, men det tar längre tid att ändra den och den trumfar andra lagar som strider mot dem. En starkare grundlag är en käpp i hjulet för alla regeringar som på grund av lättja, populism eller ideologi vill kringgå mänskliga rättigheter. Vi kan inte hålla tummarna att alla framtida regeringar använder ökade befogenheter med ansvar.

Ibland vill jag skaka om människor och visa hur mycket vi har tappat de senaste tjugo åren. FRA-lagen, Ipred, och visitationszoner drevs igenom som enkla lösningar på komplexa problem. Numera vet techbolag allt om sina användare, staten kan övervaka oss och EU diskuterar att låta en AI läsa våra chattmeddelanden. Vi äger inte våra privatliv längre. Det är staten och storföretagen som gör det.

Vill du lägga den makten i händerna på Elon Musk, Sverigedemokraterna eller Saudiarabien? En algoritm som söker efter terrorister och pedofiler idag kan programmeras om till att söka efter dissidenter och flyktingar imorgon.

Svenskar älskar frihet, på vårt eget lite sossiga vis. Staten ska hjälpa en på fötterna när det är tufft, människor ska ha lika möjligheter och politiken bör tjäna det allmänna. Tillit, ansvar och frihet har byggt Sverige. Misstanke, straff och kontroll bryter ner det. Vi som tror på människans frihet kan enas om något bättre.