Men motståndet har varit hårt och motargumenten mot en samtyckeslag har varit fantasifulla. Bevissvårigheter har varit ett motargument. Med samma logik borde stöldbrottet tas bort. Rån kan vi ha kvar, där det förekommit hot, våld eller om man varit i en utsatt situation när någon bestal en. Men om någon tar pengar ur min väska som jag lämnat öppen – jag hävdar stöld, hen hävdar att jag gett bort pengarna frivilligt – då är det genast svårare att bevisa. Det är inte ett argument för att det inte ska vara ett brott att stjäla. Och det är samma sak när det kommer till sex och ömsesidighet.
Självklart ska sex vara ömsesidigt, och att ha sex med någon utan dennes samtycke ska vara olagligt. Det är så självklart att jag inte vill lägga en rad till på att förklara det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det jag vill är att debatten kommer vidare. Samtycke bör vi ha i lagtexten, och med det nu liggande lagförslaget, som arbetats fram av en parlamentarisk kommitté där alla riksdagspartier fanns representerade, är det mer lovande än någonsin att detta ska ske. Men sen då? Jag vill vidare, jag vill ha mer. Hur får vi en samtyckeskultur? Och med en samtyckeskultur menar jag ömsesidighet, inte ett okej då eller ett "why not". Hur får vi sexuell jämlikhet? Det är nästa steg.
De senaste veckornas debatt om why not-sexet är motsatsen till en samtyckeskultur. Det var sexologen Helena Cewers råd, som läkare under en konferens uppmanades ge vid bristande sexlust, som var startskottet. Att tänka "Why not?" när man inte kände lust, för att sex föder lust. Ett av argumenten var att ett samlag bara är 18 minuter långt så varför inte. Helena Cewers fick mothugg av Arbetarens krönikör, läkaren Jona Elings. När Ann Heberlein i tidningen Fokus, förra veckan lade sig i debatten hade det genomsnittliga samlaget krympt till tre och en halv minut, så varför inte, det tar ju ändå ingen tid. Det är beklämmande. Sex ska man alltså ha, inte för att man verkligen vill, utan för att det ändå går ganska fort. Why not-förespråkarna sätter sexet framför lusten. Att sexet blir av är viktigare, relationer måste ju räddas. Jag läser tips till kvinnor med underlivssmärtor att inte ha sex utan att vara upphetsad, men hur kommer vi åt att det inte är ett problem att ha sex med någon som inte är upphetsad, som "ställer upp".
En samtyckeskultur har istället lust i fokus och den lust som sedan länge fått minst fokus är kvinnors.
Det finns en stor orättvisa i hetero-sexet. Mäns sexualitet har fått alldeles för mycket rampljus, så till den milda grad att tjejer kan vara avsugningsexperter när de är femton, men fortfarande inte riktigt veta vad de själva går igång på när de fyllt 25, och i ytterligare tio år återkommande behöva instruera älskare (inte alla män!) i de mest basic kunskaperna i kvinnlig anatomi. Och det är inte bara skillnaderna i kunskap, därtill kommer skillnaden i makt, den sexuella ojämlikheten, skillnaden i hur socialt accepterad ens lust är.
I boken Promiscuities söker feministen Naomi Wolf efter kulturer och tider där ömsesidighet och kvinnors lust varit i fokus, till skillnad från den västerländska mansfokuserade sexuella erövringskulturen. Ett av de bästa exemplen hon hittade kom ifrån den 2 000 år gamla Handynastin i Kina. Det går att tala om en välutvecklad samtyckeskultur, där skrifter betonade hur viktig kvinnors lust var och på vilka sätt man kan visa vad man vill och hur man kan känna in sin partner. Det är på riktigt bra tips, som jag genast vill sätta i händerna på unga i dag, om än kanske med andra ord än "lotus-stjälken" och "yin-floden" (lubrikation).
I en webbenkät RFSU och ungdomar.se gjorde för bara något år sedan svarade 80 procent att de inte hade pratat om hur man kan visa vad man vill i skolans sex- och samlevnadsundervisning, något ungdomarna ville prata mer om. Många vuxna heteros vet inte heller hur man pratar om det, då sexet alltid följt ett förbestämt manus. Vi måste bryta det manuset och börja prata om vad vi vill göra med varandra.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.