BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Putin såg glad ut efter Rysslands 5-0-vinst. Den Saudiarabiske kronprinsen Muhammad bin Salman var samtidigt märkbart irriterad, och avskedet mellan dem efter matchen var obekvämt. Samtidigt pågick andra aktiviteter mellan de båda länderna, bakom det stela handslaget.
Samma dag rapporterades Ryssland och Saudi ha utökat sitt samarbete med olja och gas ”för en balanserad marknad där tillgången är tillförlitlig och tillräcklig”. Länderna toppar listan över oljeproduktion och har jobbat tillsammans de senaste åren för att kontrollera priserna på marknaden. Gazprom-reklam flimrar förbi i arenans bakgrund, Rysslands största företag och en av de största aktörerna i världen inom olje- och gasindustrin.
Diskussionen om mänskliga rättigheter är – nästan – lika närvarande. Inför VM, i protest mot Rysslands antigay-lagar, hade en grupp EU-parlamentariker skickat regnbågsfärgade skosnören till svenska landslaget i förhoppning om att de skulle användas på plan. Svenska Fotbollsförbundet svarade att initiativet var lovvärt, men att det var ”svårt att delta i alla olika initiativ och intressen som kommer till oss – även om det handlar om viktiga frågor”. I ett oklart uttalande menade de att fotbollsspelarna måste fokusera på sin prestation på plan, som om nya skosnören skulle påverka spelarnas skicklighet.
Samtidigt grep rysk polis den brittiska hbtq-aktivisten Peter Tatchell under fotbolls-VM:s första dag efter att han ställt sig med ett plakat nära Röda torget i Moskva. På plakatet stod ”Putin underlåter att stoppa Tjetjeniens tortyr av homosexuella”. För mindre än ett år sedan kom det fram att homosexuella förföljs och torteras med bland annat elchocker i den ryska delrepubliken Tjetjenien.
Anton Hysén, en av de öppet homosexuella fotbollsspelarna i Sverige, skrev för några år sedan i Aftonbladet att det inte borde vara en grej att vara gay. Han undrade ”Var fan är alla andra?” och uppmanade folk inom sporten att komma ut. Problemet är bara, som vi ser i Ryssland, att det är en grej att vara gay. Det är lättare i Sverige, men inte ens här verkar det helt lätt. Därför skulle ett ställningstagande på plan från landslaget vara värt mycket.
Även kvinnors rättigheter hamnar på agendan under VM. Från den 24 juni kan äntligen Saudiarabiska kvinnor få körkort – och bli välkomnade på sportarenor. Saudiska kvinnor har nämligen inte varit välkomna på läktarna tidigare. Men de nya besluten har inget med humanism att göra, utan med olja och ekonomi. Då världen ska försöka ställa om från fossiler kan grovt oljeberoende Saudiarabien hamna i ekonomisk kris, och de behöver få ut fler i arbete.
”Vi ser inga dramatiska förändringar för kvinnor eller samhället i stort, dessa reformer är endast ekonomiska inte politiska”, säger Hiba Zayadin, researcher på Human Rights Watch till SVT Nyheter. ”Muhammed bin Salman vill sända budskapet att kvinnor inte kan kräva något av honom. Han vill att det ska uppfattas som att det är han själv som ligger bakom beslutet att kvinnor får köra bil, i stället för att erkänna dessa aktivisters kamp”, fortsätter hon. Samtidigt har Saudiarabien gripit 17 människorättsaktivister anklagade för att ”underminera landets säkerhet och stabilitet” de senaste veckorna.
Det finns helt klart politik bakom det som händer just nu i Ryssland, och det som kommer hända under kommande VM. Uppförandet av stora arenor som byggs under slavliknande förhållanden som sedan kommer stå tomma (underhållet för nya arenan i Kaliningrad kommer kosta 300 miljoner kronor per år, samtidigt som det lokala fotbollslaget brukar ha ett publiksnitt på 3 400 personer), och Qatars korruptionsskandal samt eventuella stöd till terrorismen som just nu sliter sönder Jemen, är några fler exempel.
Det är mer än bara fotboll. Det är också ett skådespel över världens politiska arenor. VM är en karusell som åker runt världen och ger glädje och turism, men som också har en mörk baksida.
Att fossilindustrin har sin tydliga plats på arenorna samtidigt som mänskliga rättigheter är kontroversiellt talar ett tydligt språk kring världens politiska status. Fotboll ska handla om glädje och sport, och då behöver den mörka sidan hanteras. Som ett fritt demokratiskt land borde Sverige ta tillfället i akt att lyfta mänskliga rättigheter på alla sätt de kan - såväl genom intervjuer som med skosnören.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.