Men det finns också en annan verklighet. När jag bläddrar igenom de tidningar vi gjort under året slår det mig hur hoppet står till alla de människor som tillsammans bygger det goda samhället, det klimatsmarta, kulturellt nyskapande och hållbara. Och jag tänker att vi behöver säga det högt: Samtiden är inte bara elände, långtifrån!
Så låt mig rekapitulera ett reportage ur ETC nyhetsmagasin från varje månad det gångna året, texter som åtminstone inspirerar mig. Kanske också dig?
Januari
Huspriserna skenar, särskilt i attraktiva kustnära områden, vilket tränger undan lokalbefolkningen när de rika köper upp åretruntboenden som blir semesterhus och bygden dör. Men på Kosteröarna i norra Bohuslän samlas människor i ett motstånd. De inspireras av grannkommunen Tanum där människorna på Resö lyckades vända trenden och fick en fastighetsägare att bygga billiga hyresrätter istället för att sälja mark åt de rika.
Februari
Inrikestransporter står i dag för en fjärdedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och omställningen från fossilt till el går inte tillräckligt fort. Men i Strömstad möter vi ett litet marint företag som satsar allt de kan, säljer en av båtarna, får stöd av Klimatklivet och de problem som pekats ut av forskare som bromskloss för elektrifieringen av färjetrafik, har här fungerat utan krångel. ”Alla kan göra något för klimatet, vi gör detta” säger VD:n Håkan Eriksson.
Mars
Rättssystemet kan inte lösa samhällets problem med sexuella övergrepp. Men kan de som utsätts få sina behov mötta genom flexibla system som inte riktar in sig på att bara straffa, utan på att få förövare, och oss alla, att ta ansvar? I två reportage möter vi feminister och experter på reparativ och transformerande rättvisa som söker nya vägar.
April
I tider av pandemi, krig och allmän oro behöver vi våra vänner mer än någonsin. Men hur lätt är det egentligen att skaffa nya vänner, varför har vänskap fortfarande lägre status än kärleksrelationer, och kan man verkligen bli en bättre kompis genom att läsa en självhjälpsbok? ETC djupdyker i ämnet och möter människor som delar sina erfarenheter av vad som bygger vänskap.
Maj
Hur ska en skola i ett utsatt område, där nästan ingen har föräldrar födda i Sverige, lyckas? Hovsjöskolans svar är relationsbyggande i alla led: mellan elever, lärare och lokalsamhället. Så ökar tryggheten, bekräftelsen – och resultaten.
Juni
Genom flyktingmottagandet har Laxå gått från en av Sveriges fattigaste till en blomstrande landsbygdskommun. Idag beräknas noll procent av de som har försörjningsstöd ha invandrarbakgrund, enligt kommunen. Hur är det möjligt – i en bygd utan en het arbetsmarknad? Svaret är helt enkelt vilja, strategi och att se varje människa.
Juli
Kan en bild av en munk förändra världen? Den är i alla fall på god väg att sätta ekonomisk jämlikhet i första rummet i städer som Amsterdam och Bryssel. ETC följde med när Tomelilla, som första svenska kommun, ”rullade ut munken”, en ekonomisk modell, där planetens ekologiska gränser respekteras.
Augusti
Offerdals vårdcentral i Jämtland hotades av nedläggning men räddades genom att personalen och medborgarna tog över den och bildade ett medborgarkooperativ. Nu ger de bäst bemötande i landet. Kurt Johnsson, som har bott i Offerdal i hela sitt liv: ”Jag är så glad att vi kunde ha kvar vår vårdcentral, och att det var vi som såg till att det blev så.”
September
Hur självförsörjande är Sverige på mat – och hur beroende är våra lantbruk av import? Den småländska kommunen Gislaved blev först ut i landet med att inventera den lokala matsäkerheten, de förändrar upphandling och satsar på närproducerat. ”Det är ganska bra att de sätter fokus på oss” säger mjölkbonden Hans Birgersson.
Oktober
Plötsligt händer det. Arbetarkamp når framgång. ETC talar med barnmorskor och sjuksköterskestudenter som agerat tillsammans och lyckats få igenom sina krav. Framgångsfaktorn stavas sammanhållning. Fackkämpen Frances Tuuloskorpi kommenterar: ”Vi kan inte vinna mer än vad vi själva är beredda att slåss för.”
November
Barnen räknar ut koldioxidavtryck på sin egen mat och alla verksamheter i kommunen väljer begagnat före nytt. Bilar ersätts med cyklar och AI kopplas in för att spara el. ETC besöker Falun, som tagit på sig en ledartröja i klimatarbetet – med en lokal koldioxidbudget. Politikerna käbblar inte, de samarbetar.
December
Hästarna är tillbaka som arbetskraft i skogen på bred front. Tillsammans med sin fru Helena driver Sigvard Gustavsson företaget Hälde Hästkraft med uppdragskörning åt bland annat länsstyrelsen i skogsvård. Men även i den egna skogen tänker familjen på framtiden. ”Jag har 25 hektar egen skog som jag de senaste tio åren arbetat med att lägga om till hyggesfritt. Det innebär att jag bara hugger ner mogna träd, vilket är väldigt kontroversiellt” säger Sigvard Gustavsson.
Hållbart skogsbruk är möjligt, en skola kan bygga gemenskap, bybor går samman, kommuner blir pionjärer och arbetare når framgång… Visst finns det all anledning att känna hopp!
Gott nytt år!