I dag är dock affärstidningarna fyllda med artiklar om hur lönsamt det är med elever egentligen.
Kommer börsen att stiga tack vare de enorma behoven av nya skolor? (Det behövs skolor för 240 miljarder kronor de kommande 15 åren på grund av att vi blir så många fler unga i landet.) Pensionsfonder satsar på skolbyggen i privat regi, kommuner bromsar sitt skolbyggande i en fortsatt sparnit och det privata tar över. Sen blir kommunen hyresgäst och avkastningen på byggnaderna blir trygg och långsiktig, vilket även utländska kapitalplacerare upptäckt. Alltså hamnar kapital i avkastningsjakten även i nya samhällsbyggnader och du som medborgare får betala de där extra procenten som det privata kapitalet behöver.
Bristen på skolor blir lönsam, inte bara eleverna i sig.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För ett par månader sedan kom beskedet att Academedia-koncernen med 143 400 elever i sin ”portfölj” skulle börsintroduceras med den gamla högerprofilen och företagsledaren Rune Andersson som dragplåster vid noteringen. Hans koncern – Mellby Gård – blir storägare när Wallenbergs riskkapitalbolag EQT minskar sitt. (Fast Wallenberg är fortfarande huvudägare.)
I affärspressen kan man läsa om den lönsamma verksamheten, bland annat behöver ett stort skolbolag inte gå in med särskilt mycket kapital, kommunerna måste nämligen betala privata skolor i förskott så det är våra kommunala pengar som finansierar själva rörelsekapitalet.
Kul för ägarna.
Mindre kul för dig som kommunmedborgare. Den enda smolken i bägaren är att en del kommuner – där motståndet mot privata skolor finns – satsar på de egna skolorna, vilket bland annat Academedia menar blir ”otillbörligt gynnande”. En kommun som sätter låga hyror på den egna skolfastigheten ger ju de kommunala skolorna bättre ekonomi än vad en privat skola får om den inte byggt sin lokal och därmed har högre hyra.
Alltså försöker lobbyisterna nu få igenom en praxis där kommuner måste höja hyran på egna skolor.
Fast den frågan blir ju automatiskt löst om det privata kapitalet bygger skolor som kommunerna sen hyr på långa kontrakt.
”Konkurrensen” får råda.
Stefan Löfven gick ut i ett av sina få radikala uttalanden och menade att det handlade om att 60 000 barn nu blev till salu på börsen.
Det var ett så bra uttalande att det skapade raseritexter i de borgerliga tidningarna flera dagar.
För Stefan Löfven har ju rätt i sak.
60 000 barns skolgång kommer innebära vinster i börsbolag och verksamheten styrs sen utifrån att vinst och omsättning ska öka. Allt annat vore att bryta mot aktiebolagslagen som kräver att ett aktiebolag ska drivas för att öka ägarnas vinst.
Problemet med Stefan Löfvens uttalande är att det inte följs av någon politik.
För hur ska det här vanvettet kunna brytas?
Kommuner och statenmåste bygga sina egna lokaler och inte förvandla sigtill beroende hyresgäster. Det kräver offentliga satsningar och lån. Och det finns kapital i mängd att ta in. Skolor ska drivas utan vinst och ägas gemensamt. Det finns ingen anledning att vara ”realistisk” här, friskolorna är ett otyg som blivitjust den mardröm av börsbolag som kritikerna varnade för när det hela började.
Visst kan man ha självstyrande verksamheter och andra pedagogiker under ett gemensamt paraply. Men själva ägandet ska inte skickas ut till marknadens absurda logik.
Det finns naturligtvis en annan, ärligare, orsak till ilskan från de borgerliga mot Löfvens uttalande. Den borgerliga politiken handlar om att allt mer av offentlig sektor ska bolagiseras och privatiseras. Det gäller alla verksamheter. Bit för bit vill man ge privat kapital möjligheten att ”investera långsiktigt” i dessa samhällstjänster och den avkastning de kräver är något du betalar helt i onödan.
Det är inte ”svenska folket” som äger den privatiserade välfärden, det är stora kapitalägare och deras finansföretag som i sin tur tar hand om pensionsfondernas insatser i avkastningsjaktens spiral.
Vi har sett hur illa det gått med skolan. Vi vet att de sakta tränger sig in allt djupare i all omsorg och jag bara väntar på att man snart föreslår privatiserade socialkontor där samhällets mest utsatta diskuteras som en mycket lönsam investering eftersom behoven bara kommer att öka.
Visst är du lönsam, lille vän.
Men stopp nu.
Varför är du lönsam?
Ja, det är politiska beslut.
Och politiska beslut kan faktiskt ändras.