”Ingen kan känna sig oberörd av det som nu sker”, sade Jacob Wallenberg för några veckor sedan. Jag tror han menade det. Inte ens han kan komma undan bilderna på barnen. Det var kanske därför hans bolag, Investor, bestämde sig för att engagera sig och donera pengar till hjälporganisationer.
Wallenbergs bank- och industriimperium sägs ge dem indirekt kontroll över en tredjedel av Sveriges BNP. Det finns alltså gott om resurser att ta av för de Wallenbergare som vill ”öppna sina hjärtan”. Som Fredrik Reinfeldt sade. Då, när han var statsminister och ledde en regering som byggde vapenfabrik i Saudiarabien, efter påtryckningar från Marcus Wallenberg som samtidigt var styrelseordförande i vapentillverkaren Saab. Vapen. Sådana som används i krig.
Investor är Wallenbergs maktbolag. Bolaget äger bland annat Aleris. Där finns nu både före detta socialminister Göran Hägglund och före detta sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt. Aleris bedriver boenden för ensamkommande flyktingbarn. Barnen är än så länge en liten del av den totala verksamheten, men styrelsen för Aleris ”bedömer de fortsatta affärsförutsättningarna som mycket goda och förväntar en god tillväxt på sikt”.
Affärsförutsättningar. Det måste handla om fortsatt krig då. För vilka är annars förutsättningarna för dessa affärer?
I pensionsbolaget KPA:s lista över etiska bolag att placera pensionspengar i finns Investor är inte med. De finns i stället i listan över uteslutna bolag, i kategorin ”vapen”. Där ligger de bolag som har engagemang i vapenindustrin. KPA definierar vapen som ”produkter som ska användas av militärer och som tillverkas för att döda, stympa eller ödelägga”. Vapen. Eller som vi skulle kunna kalla det, förutsättningar för krig.
”Rädslan för att misslyckas. Det är det som pushar på mig”, säger Henry R Kravis. Han är en av världens rikaste män och står bakom bland annat finansbolaget KKR. Kravis donerar också gärna. Som exempel har han skänkt tiotals miljoner till republikanerna i USA. Till George W Bush i synnerhet. Han som drog in USA i krigen i Mellanöstern.
KKR äger Ambea som äger Vardaga (Carema) och Nytida, som också bedriver boenden för ensamkommande flyktingbarn. Som konkurrerar med Henrik Borelius Attendo. Borelius var tidigare rådgivare till regeringen i välfärdsfrågor. Attendo ingår i IK Investment Partners, grundat av Björn Savén – Sveriges första riskkapitalist. Vi behöver nog inte fortsätta.
Krig är en av världens största industrier. Det finns enorma ekonomiska intressen bakom varje krig. Eller varför inte, för att hårdra det: det finns enorma ekonomiska intressen bakom varje dött barn.
I vapenindustrin trängs riskkapitalbolagen. I banksystemen trängs riskkapitalbolagen. Ett antal namn äger en stor del av världens kapital genom dessa bolag. Politiken har intresse av det kapitalet. Kapitalet har intresse av politiken för att få mer kapital. Och krig är lukrativt. Bara i Sverige omfördelas i år 8,9 miljarder kronor från bistånd till flyktingmottagande – som riskkapitalbolagen engagerar sig i.
Under tiden fortsätter krigen. Och flyktingbarn bor på boenden som ägs av människor som tjänar pengar på att krigen fortsätter.