Det är få som gillar vinster i välfärden. Jag kan nog räkna på ena handens fingrar de i min omgivning som tycker det är bra. Riskkapitalisterna som tjänar miljarder vill det så klart, men de är ju osynliga i omgivningen. En hel del moderater gillar också att välfärden dräneras på resurser men de flesta undviker nogsamt att berätta det. SD-rasisterna vill numer att vinstuttagen i skolan ska fortsätta efter att partitopparna har blivit uppvaktade och bjudna på fina middagar av näringslivet. En och annan ideologiskt förblindad individ kan man stöta på här ute i periferin som outtröttligt trumpetar ut den fria marknadens förträfflighet. Men när den något utdaterade nyliberalismen återupprepas av troende centerpartister i småorternas fullmäktigeförsamlingar är det få som nickar instämmande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Efter valet fick Vänsterpartiet med sig Socialdemokraterna och Miljöpartiet på en överenskommelse om att stoppa vinstjakten i välfärden. I november kommer nu ett förslag från en socialdemokratisk utredare om hur detta ska gå till. Vi kan redan nu se att det blåser upp till en stor strid i riksdagen med dem som vill försvara vinster och riskkapitalbolag. Lobbyorganisationen Svenskt näringsliv har redan börjat kampanja och riskbolagens resurser för opinionsbildning kan inte underskattas.
Vinstförespråkarna har också ändrat strategi. Från sommarens överdrifter där vinstförbud kallades ”statssocialism” (med hänvisning till Sovjet får man förmoda) och ”fondsocialism” (för att framkalla kopplingar till 1970-talets löntagarfondsdebatt som bara vinstförespråkarnas jämnåriga rimligtvis kan komma ihåg) till att nu försöka sopa vinstfrågan under mattan. Under den senaste partiledardebatten hävdade borgerligheten, med SD i spetsen, att driftsformerna egentligen var oväsentliga.
Men det är ju precis tvärtom. Driftsformerna är jätteviktiga för hur välfärden fungerar! Förutom stora demokratiska styrningsproblem så medför vinstjakten att skattepengarna försvinner till det de inte var avsedda för. Dessutom är det orimligt att skola, vård och omsorg ska kunna gå i konkurs. Exempelvis så drabbades mer än 10 000 elever hårt häromåret när deras skolor helt plötsligt stängdes eftersom ägaren, JB koncernen, gick i konkurs. Andra skolor tvingades då agera för att få fram nya platser vilket påverkade hela skolsystemet. När fackförbundet Kommunal nyligen granskade äldreomsorgen tjänade undersköterskorna som arbetade för privata bolag i snitt 2 500 kronor mindre i månaden än de som arbetade för kommunerna. Lägg därtill färre heltider och färre fasta jobb. Och rovdriften som sker i dag när vinstjakten utarmar privata boenden för asylsökande här i Bergslagen orkar jag knappt berätta om. Snacka om att ta från dem som behöver det allra mest. Vi har också läst om hur förlossningsvården, i avregleringarnas huvudstad Stockholm, har drabbats när BB Sophia plötsligt stängdes för att det inte var tillräckligt lönsamt. Men BB ska ju inte finnas för att vara lönsamma. De ska finnas för att kvinnor på ett tryggt sätt ska kunna föda barn. Vinstjakten leder ofta till att bolagen arbetar med att öka lönsamheten genom att sänka kostnader. Då blir offentligt finansierade verksamheter dränerade på resurser. Vinstjakten påverkar hela välfärden. Därför har kapitalismen i skolan, omsorgen eller på BB inget där att göra.
En stor majoritet av oss som bor i Bergslagen håller med om att skattepengarna ska gå dit de är avsedda, inte försvinna i vinster. Om vi håller ögon och öron öppna framöver så kommer vi också att se, på riktigt, vilka som vill att välfärden ska vara till för oss alla som använder den och inte för dem som bara vill tjäna pengar. Vi behöver bli många i kampen för ett fungerande välfärdssamhälle!