Rut-avdraget har hunnit bli tio år. Jubilaren blev till efter en motion från Centerpartiet där motionärerna argumenterade för att avdraget skulle leda till färre svarta jobb och minskad press för kvinnor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är nog få som tror att kvinnors press har blivit mindre tack vare ett Rut-avdrag. Snarare tvärtom då det oftast är kvinnor som är anställda inom städsektorn och de dåliga arbetsvillkoren torde leda till högre stress. Städyrket är det lägst betalda jobbet på arbetsmarknaden och lönesamtalen uteblir ofta. Det är inte ovanligt att städerskan får lägga ner mycket tid på att förflytta sig mellan hem som skall städas, något som sker på obetald tid. När det kommer till de svarta jobben som skulle bli vita finns inget som pekar på att så skulle vara fallet. Av någon anledning har dock, de tidigare så högljudda, kritikerna hörts alltmer sällan trots att deras kritik var högst befogad.
Det svagare motståndet har gett Moderaterna luft under sina vingar. De vill nu utöka Rut-avdraget ytterligare. Något märkligt för ett parti som säger sig vara emot det så kallade ”bidragsSverige”. Men det är klart, när det inte finns någon risk att bidraget går till någon fattiglapp kanske det inte är så farligt. För det är ingen slump att det är i landets rikaste kommuner Rut-avdraget nyttjas flitigast. För att kunna göra avdraget måste ens skatteplikt vara tillräckligt hög, en student har som ett exempel inget att hämta. Av samma anledning kan de som tjänar mest också ta ut mest i avdrag.
Moderaterna argumenterar för att det är ett vettigt sätt att använda miljardvis av våra skattemedel genom att peka på det berömda livspusslet och att det skapar jobb. Men är det verkligen rätt sektor att skapa jobben i? Varför är Moderaterna så villiga att subventionera städning i privata hem men alltid emot gemensamma satsningar på välfärden? I Umeå har ett försök med sex timmars arbetsdag genomförts på ett äldreboende. Skulle sex timmars arbetsdag, med bibehållen lön, införas på hela arbetsmarknaden skulle det leda till fler arbetsmöjligheter. Vårdpersonal som i dag sliter ut sig i ett alltför hårt och stressigt yrke, skulle få chans till återhämtning. När Anders Ågren debatterar mot sex timmars arbetsdag gör han det med argument som att det är ekonomiskt oförsvarbart. Detta samtidigt som hans parti inte tycker att över 20 miljarder skattekronor per år som spenderas på att städa privata toaletter räcker till. Vad som ter sig ekonomiskt försvarbart beror så klart på vilkas intressen det är man företräder. Och det kommer väl inte som en chock att Moderaterna varken bryr sig om undersköterskors eller städpersonals arbetsförhållanden.