Jag sätter mig ner och skriver de här raderna efter en rolig dag på vår solcellspark. Två stycken föreläsningar och rundvandringar under fyra timmar bland varmluftspaneler, soldrivna lyktstolpar, solceller, vindsnurror och varmvattenberedare och elcyklar och elbilar och... ja, ännu mer solceller.
50 personer som utan att klaga vandrade runt och frågade och undrade och så kom den där frågan som är lätt att svara på men egentligen handlar om hela vår existens.
– Är det lönsamt?
Det enkla svaret: Ja. På sju-tio år har en egen elanläggning betalat sig och sedan har man gratis el i 30 år till. Privatekonomiskt och som långsiktigt sparande finns det inget som slår det.
Men det långa svaret är en motfråga. Hur gick det till när vi blev så förstörda att vi började diskutera människans överlevnad med begreppet ”lönsam”?
Vi pratar om klimathotet som något vi ska bli rika på.
Det är klart en privatperson måste få ihop sin budget. Vill man leva energisnålt imorgon måste man nog kunna räkna hem en investering på tio år. Men för samhället som helhet gäller motsatsen. Om vi inte satsar stort och gemensamt på omställning, ombyggnad, förnybart och elvägar... ja, då finns det ingen välfärd framöver eftersom den globala fossila ekonomin förstör vår framtid.
Jag läser på nyhetsplats i Dagens ETC att Nordea satsat pensionärernas miljarder på mer lönsam oljeutvinning i Afrika. Fonderna förstör jorden och skryter med hög avkastning.
Kan de inte räkna?
Alla banker, alla placerare, alla som ens nosat på klimatfrågan och läst FN:s rapporter vet att varje ny oljekälla vi hittar är meningslös och bortkastad tid. Varje skiffergashål en förlust. Varje kolgruva ett misslyckande. Vi vet nämligen att dagens kända oljereserver och kol och gas tillsammans skapar utsläpp som är minst tre gånger större än den klimatbudget vi har kvar.
Vi kan släppa ut sisådär 800 gigaton till utan att klimatet skenar utom kontroll. Men de fossila källorna innehåller cirka 3000 gigaton. Det betyder att varje krona som idag läggs på mer fossil energi är en bortkastad krona. Vi kan inte använda det man hittar, det finns ingen vetenskap som kan lösa ekvationen åt oss. Varje fossilt företag är idag en börsbubbla, för förr eller senare måste de tvingas stänga då klimatet inte tål mer.
Problemet är just de orden.
Förr eller senare.
För senare kan ju vara ytterligare ett år av stigande börskurs. Ytterligare två år av dumma fondplaceringar. Ytterligare lite förstörda gemensamma pengar på ingenting.
Just nu diskuterar svenska liberaler att amerikansk skiffergas kan göra EU starkt mot det nya Putinska hotet. Det är trams. Det enda som kan göra EU starkt i energifrågan är om man producerar mer förnybar energi här.
Men är det lönsamt?
Tja, hur lönsamt är ett nytt energikrig?
Just nu har solen börjat värma Europa igen. Jag fick diagram från tyska forskare som visar att solelen från tyska hem, plus stora snurror, nu gjort att kolkraftverk tvingas stänga soliga dagar. Till och med brunkol som är svår att bromsa tvingas minska produktionen. Istället för att fortsätta denna utbyggnad pågår en våldsam lobbying från de stora energiföretagen för att bromsa förnybart. Det är inte konstigt. På några få år har EU:s elbolag förlorat 50 procent av sitt börsvärde, det är hela 4 000 miljarder kronor som gått upp i (bokstavligt talat) rök därför att de blir alltmer olönsamma ju mer vind och sol och biobränsle som används. De har missat det förnybara tåget och nu får ägarna (det vill säga vi gemensamt då det för oss handlar om Vattenfall) se värden försvinna.
Samtidigt satsar Nordea på mer olja. Lönsamt?
Sverige har just genomfört den största energiinvesteringen på decennier. Det är inte vindkraft från de stora bolagen utan... förnyad kärnkraft. (Man har byggt om de gamla kärnkraftverken.) Den här investeringen har skett på ”marknadens villkor”, den är bara lönsam om vi gemensamt betalar kostnaderna för en olycka och om förnybart bromsas. Vind och sol sänker elpriset, till slut blir kärnkraftverken släckta av ren ekonomi.
Alltså diskuterar svensk politik inte gigantiska satsningar på att göra Sverige till EU:s gröna elexportland (vilket vi kan vara). Utan om vi ska ha ännu mer kärnkraft.
Är det lönsamt?
Såklart inte.
Vi ska nämligen sluta ställa frågan och istället fråga: Lönsamt för vem?
Det finns ingen objektiv lönsamhet som gäller alla. 90 globala företag – de flesta inom energisektorn – står för tre fjärdedelar av jordens klimatutsläpp. 90 styrelser, de får plats i en skolaula...
Vem är deras lönsamhet till för?
Och vem var det som tjänade pengar på tobaksindustrins framgångar?
Jag är djupt optimistisk när det gäller att rädda världen. Det är rätt enkelt, det är en energifråga. Ren energi istället för fossil. Plus energisparande. Och när vi vandrade runt på kullen gjorde de där små solcellerna vi gick förbi el till 1 050 lägenheter i Sverige.
Just då.
I denna lilla plätt, denna lilla park... Tänk vad Vattenfall skulle kunna göra.
Efter varje kullendag kommer det upp en fem, sex nya solcellsanläggningar i Sverige.
Det är politik på riktigt det.
Jag är oerhört stolt över att jag aldrig varit och aldrig någonsin kommer att vara... lönsam.