BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Trump är inte ens Nixon, han är värre, en kapitalist som hånar alla försök att civilisera den brutala makt som världens mäktigaste nation har.
Trump hatar media som han inte styr, han hatar den statliga tjänstemannamakten, han misstror militären och misstror landets underrättelsetjänst eftersom den är ”emot honom”.
Ja, vi kommer att få läsa många korkade ”avslöjanden” om att Trump ”styrs av Putin”. Men påståendet att Ryssland kan förändra amerikansk politik är ett genant försök att glömma hur korrupt USA:s demokrati är.
Får man påminna om att det inte var Putin utan USA som avlyssnade Angela Merkels telefon? Och det var inte Bush utan Obama som lät Wall Street ta makten över finansdepartement och finanspolitiken 2008.
Inte heller rapporterar Google eller Facebook till Putin om din datatrafik, det går lydigt till NSA. Patriot Act gäller. Och Guantánamo, denna symbol över att USA kan ignorera världens officiella rättssystem, är still going strong.
Det är klart det är skillnad på enskilda politiker och partier i USA. De betalas av olika krafter. Och de få oberoende som bygger på folkliga rörelser (som Bernie Sanders) får snabbt lära sig att även primärvalen är odemokratiska när partiets ledning behållt en tredjedel av rösterna själva.
Det här systemet skyddas samtidigt av en politisk kultur och retorik som är imponerande, den som lyssnat på Obama, Reagan eller Gore vet hur fantastiskt det kan låta jämfört med en svensk partiledardebatt.
Och nu kommer Trump och släpper mentala fjärtar i rummet hela tiden.
Det är genant för den som vill skydda drömmen och säga att Big Money kontrolleras av folkvalda.
Vem styr USA?
”Eliten” är inte rätt svar, USA styrs av olika makter. Handelspolitiken av USA:s multinationella bolag. Finanspolitiken av bankjättarna.
Militärmakten kallas det militärindustriella komplexet och det är ingen slump att USA:s militärbudget är flera gånger alla andra stormakters (man får lägga ihop de tio största länderna för att nå upp till USA:s militärbudget).
Det är inte Putin som Trump är skyldig miljarder kronor, utan de stora amerikanska bankerna. Vill man oroa sig för otillbörlig påverkan kan man ju fundera på deras makt (till exempel Wells Fargos) när presidenten ska utse de som ska kontrollera bankerna.
Eller, det behöver man ju inte göra längre.
Trump har utsett Wall Street att styra finanserna. Exxons vd godkänns som utrikesminister av samma senatorer som fått miljoner dollar i stöd av bolaget. Trumps regering är ett skämt för oss som tror på demokrati. Friskoledirektör tar utbildningen, oljebolagens man tar energin, arbetsmarknaden får miljardären som driver snabbmatskedjor och …
Listan är horribel.
Men intressant.
Amerikanska storbolag har historiskt styrt politik genom att köpa senatorer och kongressledamöter. Nu går man in i själva regeringen, man blir den utövande makten direkt.
Vill man hitta ett liknande politiskt system måste man gå österut. I Putins Ryssland (liksom länder som Ukraina och alltmer Turkiet) består den officiella demokratiska makten av kapitalägarna. Det kallas för oligarki.
Även oligarker måste ha folkligt stöd. Det skapas antingen med bättre ekonomi för de flesta eller nationalistisk hysteri för ”fosterlandet”. Det vill säga en politik där de många samlas mot utsedda minoriteter och ”förrädare”.
För Trump är den senare vägen inte enkel att gå då väldigt många minoriteter blir en majoritet. Därför kommer ekonomin att avgöra allt. Vi kommer att se en massiv ekonomisk politik av nybyggda motorvägar, flygplatser, betong och stål och dessutom kraftigt sänkta skatter för den procent som äger allt.
Avreglerade banker och handelskrig mot nationer som säger emot. Men militära krig bara om amerikanska affärsintressen hotas direkt.
Mindre världspolis. Mera affärspolis.
Allt betalt genom statliga lån och dessa lån betalas i sin tur av att världens alla stater och pensionsfonder köper amerikanska statspapper och dollar.
Det är vi som kommer att finansiera Trumps stimulanser, liksom vi finansierade Vietnamkriget, Irakkriget och Reagans skattesänkningar.
Det finns en poäng med att vara världens mäktigaste nation och äga makten över pengarna, vapnen och informationen samtidigt.
Ja, Trump kanske krackelerar. Men ska USA bli en verklig demokrati utanför Big Money så måste feminister, socialister och miljörörelser samlas och utmana själva tvåpartisystemet och finansieringen.
Lätt att säga, svårt att göra.
Så vi som drabbas men inte är med och väljer världens mäktigaste efterträdare till Trump har allt att vinna på att stödja motstånd, rörelser, ja, alla försök till demokratisk organisering som sker i USA.
Den amerikanska drömmen är inte liberalernas.
Men den bör vara vår.